Prima pagină > Uncategorized > Ghimpu, un preşedinte (interimar) căzut în populism şi în ridicol

Ghimpu, un preşedinte (interimar) căzut în populism şi în ridicol

Pe ultima sută de metri, preşedintele interimar oferă un spectacol lamentabil al şefului nebăgat în seamă şi neluat în serios de către cei care, în opinia lui, ar trebui să-i execute ordinele. Supărarea vine din conştientizarea propriei neputinţe şi incapacităţii de a face faţă celor două funcţii de primă importanţă în stat, pentru care Ghimpu nu are nici aplecarea, nici consistenţa intelectuală necesară.

În disperare de cauză, el repetă pe la toate televiziunile că este preşedinte cu drepturi depline şi le aminteşte tuturor, aproape ameninţător, că mai este şi preşedinte de Parlament. Din fericire, deja nu pentru mult timp. Preşedintele liberal a uitat vorba înţeleaptă că omul sfinţeşte locul şi nu invers. Şi dacă mai dura situaţia, Ghimpu ar fi reuşit să compromită şi să bagatelizeze definitiv cele două funcţii. Pentru că simţul umorului este o calitate bună, dar el nu are nimic în comun cu gesturile deocheate şi glumele de prost gust spuse în fiecare zi şi cu orice ocazie. Şi nici „cazaciocul” şi dansul din buric prin discoteci nu echivalează cu performanţa intelectuală.

Fiind în criză de popularitate, cel puţin asta arată sondajele de opinie, criză pe care deţinerea a două funcţii-cheie în stat, în mod paradoxal, a aprofundat-o, Ghimpu încearcă să-şi machieze inconsistenţa cu acţiuni populiste şi efecte de artificii. Astfel, acesta a picat, pe nepusă masă, cu alai de jurnalişti după el, drept la arhiva Ministerului de Interne. Dar aici, surpriză! Ministrul Victor Catan nu a permis accesul reprezentanţilor mass-media în încăperea cu dosare. Dincolo de faptul cât de simpatic sau mai puţin simpatic îţi este respectivul ministru, trebuie să-i dai dreptate, pentru că instituţia respectivă nu este, totuşi, cel mai potrivit loc pentru showuri electorale.

Politica externă şi călcatul prin străchini

Ghimpu s-a simţit sfidat şi desconsiderat, întrezărind în acest act de nesupunere a lui Catan mânuţa premierului Filat, care i-a demonstrat iarăşi cine este „capo di tuti capi” în Republica Moldova.

Replica lui Ghimpu trebuia să fie una „devastatoare” dar a ieşit la fel de proastă şi neinspirată ca şi scrisoarea adresată secretarului general al NATO (fostului şi actualului, pentru că şi preşedintele s-a aflat într-o mică derută în privinţa identităţii acestuia). Ghimpu a declarat, la scurt timp după incidentul de la MAI, că Tratatul de frontieră semnat de premierul liberal democrat la Bucureşti este neconstituţional. Ahtiat şi orbit de dorinţa de răzbunare, interimarul nu s-a gândit nici o clipă la faptul că mica şicană împotriva concurentului său electoral, pune într-o situaţie ambarasantă România, iar ambasadorul acesteia la Chişinău, Marius Lazurca, fiind nevoit să vină cu o declaraţie în care să precizeze că România nu semnează acte ilegale. De ce a făcut Ghimpu o astfel de declaraţie, dacă era clar apriori că aceasta-l va supăra pe mentorul său spiritual, Traian Băsescu? Poate pentru că a devenit evidentă schimbarea de miză a preşedintelui român după „fatala” întâlnire de la Iaşi cu premierul Filat, iar interimarul nostru, perspicace cum este, nu avea cum să nu înţeleagă că Filat i-a dat iarăşi cu tifla. Astfel, invitaţia pentru vacanţa prelungită de astă vară a lui Ghimpu în România a fost, mai degrabă o scuză, un premiu de consolare, decât o promisiune.

S-ar putea ca Occidentul să-i fi sugerat preşedintelui român nu doar semnarea Tratatului de frontieră cu Republica Moldova, ci să-i fi indicat şi concurentul electoral asupra căruia trebuie să se reverse toată mila şi protecţia Bucureştilor. Şi oare nu la fel a procedat Occidentul vizavi de Voronin, în 2005?

Într-un recent interviu televizat, Traian Băsescu a fost extrem de explicit în acest sens: „Guvernul instalat anul trecut la Chişinău a făcut paşi impresionanţi, iar deschiderea Bruxelles-ului faţă de R. Moldova este una mare”. Adică, chiar dacă Băsescu şi-a declarat simpatia faţă de AIE, exprimându-şi speranţa că Alianţa va rămâne la guvernare, susţinerea se îndreaptă exclusiv către Filat, guvernul căruia a făcut „paşi impresionanţi”.

Vedenii şi revelaţii în elicopterul prezidenţial?

Astfel, interimarul pare să mai fi pierdut o rundă în competiţia cu premierul, iar gelozia şi iritarea l-au motivat pentru alte acţiuni deşănţate. Decis să nu ne dea nici o clipă de răgaz până la sfârşitul campaniei electorale, acesta a căzut cu hârzobul din cer direct pe păşunile patriei, iar vietăţile care păşunau pe acolo au aflat, în sfârşit, ce este un briefihg. Acţiunea a purtat numele de cod „Ali cui sânt viile şi pădurile? – Ali luia!” Elicopterul cu nepreţuita încărcătură a survolat mândra noastră capitală, viile de la Budeşti si pădurea Ţiganca, iar Ghimpu le-a demonstrat ziariştilor pretinsele moşii ale fostului preşedinte, Vladimir Voronin, şi a promis exproprierea acestuia. Prin această acţiune, Ghimpu spera să obţină, prin contrast cu Voronin, un plus de popularitate. Dar câtă bucurie ar trebuit să simtă alegătorii care văd cum se duc banii aiurea, suflaţi de elicea elicopterului, fie că aceştia or fi şi din fondul electoral al PL.

Dar să mai zăbovim o clipă la zborul interimarului şi la declaraţiile acestuia. Ori că l-a zdruncinat elicopterul, ori că nu l-au entuziasmat prea tare întinsurile patriei, dar Ghimpu a spus că nu mai vrea să fie sluga celor ce votează comuniştii. Să însemne aceasta că renunţă la funcţia de preşedinte. Dar parcă şi aşa nu-l prea paşte pericolul. Sau, dimpotrivă, supărarea vine din conştientizarea iminentului declin. Şi chiar să se fi considerat el până acum sluga celor care au votat comuniştii, dar şi a restului prostimii, inclusiv a celor care l-au votat pe el? Întrebarea este dacă a visat poporul să aibă slugi atât de învăţate cu luxul, care să nu facă un pas fără elicopter la scară? Aşa ori altfel, despărţirea dintre popor şi sluga sa nu va fi una foarte dureroasă.

Ioana FLOREA, FLUX

Publicitate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: