Prima pagină > Uncategorized > Iurie Roşca: Admiterea în PPE a partidului condus de Vladimir Filat poate aduce grave prejudicii de imagine creştin-democraţilor europeni

Iurie Roşca: Admiterea în PPE a partidului condus de Vladimir Filat poate aduce grave prejudicii de imagine creştin-democraţilor europeni

„Întreaga poveste a dialogului şi a deschiderii europene faţă de autorităţile Republicii Moldova în ultimul an se explică prin teama acestora de „năluca comunismului. De aici şi tentaţia factorilor de decizie europeni să fie mai concesivi decât poate ar fi fost cazul faţă de guvernarea AIE”. Declaraţia de mai sus aparţine preşedintelui PPCD, Iurie Roşca, şi a fost făcută marţi, 23 noiembrie, în cadrul unei conferinţe de presă, cu ocazia vizitei de luni în Republica Moldova a preşedintelui PPE, Wilfried Martens.

În replică la decizia PPE de a sprijini necondiţionat PLDM la alegerile din 28 noiembrie, Iurie Roşca a lansat un avertisment public colegilor săi din PPE, îndemnându-i să se abţină de la admiterea partidului premierului Filat în marea familie a creştin-democraţilor europeni. El a menţionat că sprijinul direct acordat lui Filat de Wilfried Martens în actuala campanie electorală poate aduce grave prejudicii de imagine PPE şi instituţiilor europene în ansamblu.

„Personal nu aş dori ca o decizie pripită a partenerilor noştri din PPE să îi pună în situaţia foarte dificilă, când un coleg de familie politică să ajungă pe banca acuzaţilor pentru crime deosebit de grave, cum ar fi dezordini în masă cu atacarea forţelor de ordine şi cauzarea unui prejudiciu material imens şi crime cu caracter economic, cum ar fi contrabandă în proporţii deosebit de mari şi altele de acest fel”, a declarat Iurie Roşca.

În acest context, liderul creştin-democrat a menţionat un şir de abuzuri şi derapaje antidemocratice ale guvernării Filat. „Procuratura Generală a rămas o unealtă a guvernării, care joacă rolul de avocat al puterii şi de prigonitor al opoziţiei; Ministerul de Interne, controlat de PLDM, nu a fost reformat, demilitarizat şi modernizat. MAI funcţionează în continuare după modelul sovietic, fiind condus de un general pensionat; Centrul de Combatere a Crimelor Economice şi a Corupţiei nu a fost reformat. Instituţia respectivă, improprie sistemului organelor de anchetă într-un stat de drept, a rămas un instrument de constrângere a oamenilor de afaceri şi de estorcare a mitei; Serviciul de Informaţii şi Securitate este condus de un pensionar KGB cu vechime de zeci de ani în sistemul totalitar comunist, întreaga conducere a acestei instituţii fiind formată de foştii ofiţeri superiori ai KGB”, a precizat liderul creştin-democrat.

„Serviciul Vamal este controlat de Vladimir Filat, care şi-a instalat în fruntea lui un fost asociat de afaceri. În ultimul an ţara a fost zguduită în permanenţă de cazuri grave de contrabandă cu ţigări, identificate de vameşii români. Însă protejatul lui Filat din fruntea Serviciului Vamal nu a avut de suferit de pe urma acestor scandaluri. După ce Vladimir Filat nu va mai fi prim-ministru vor ieşi la suprafaţă toate schemele şi întreaga reţea de contrabandă cu ţigări, ceea ce poate aduce prejudicii de imagine celor care azi îl sprijină pe acesta”, a adăugat preşedintele PPCD.

Un alt motiv pentru care PLDM nu ar trebui să fie admis în PPE îl constituie, în opinia lui Iurie Roşca, şi evenimentele violente din 7 aprilie 2009. „Principalul organizator al acelor demonstraţii soldate cu sute de răniţi, câteva victime omeneşti şi distrugeri de peste un miliard de lei, este Vladimir Filat personal. Anume Vladimir Filat, alături de alţi conducători ai partidelor din actualul arc guvernamental, a incitat public şi cu insistenţă mulţimile la violenţă, în ajunul acelei fatidice zile. Motivul acestei situaţii este clar: dacă ar fi fost anchetaţi agresorii filmaţi şi documentaţi de forţele de ordine, aceştia a fi mărturisit cine i-a pus la cale, iar urmele duc în cabinetele actualei puteri”, a mai spus Iurie Roşca.

PPCD este singura formaţiune politică din Republica Moldova care face parte din PPE, fiind admisă în 2005 cu statut de membru observator.

Nicolae FEDERIUC, FLUX

Publicitate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: