Prima pagină > Uncategorized > Iurie Roşca despre toporul liberal al războiului

Iurie Roşca despre toporul liberal al războiului

În conferinţa de presă de marţi, 23 noiembrie 2010, liderul creştin-democrat Iuire Roşca a fost solicitat de jurnalişti să dea o apreciere gestului liderilor PL, prin care, primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, i-a dăruit de ziua de naştere a unchiului său, preşedintele în exerciţiu Mihai Ghimpu, un topor pentru a stârpi duşmanii politici. Iurie Roşca a declarat că prin acest gest cei doi au incitat lumea la violenţă, iar agresarea de duminică a tinerilor creştin-democraţi în satul Coloniţa constituie o consecinţă directă a acestuia.
Publicăm mai jos declaraţia făcută de Iuire Roşca.

Inadecvarea intelectuală a lui Ghimpu şi Chirtoacă

Să facem un exerciţiu de imaginaţie. Să ne imaginăm că Vladimir Voronin, la ziua sa de naştere, în toiul campaniei electorale, primeşte în dar, de pildă, de la Mark Tkaciuk, sau de la alt lider comunist, un topor, cu recomandarea că această unealtă să fie utilizată împotriva adversarilor politici. Să ne imagină care ar fi fost reacţiile instituţiilor europene şi a presei democratice din Republica Moldova. În momentul în care primarul general al capitalei îi dăruieşte şefului statului în exerciţiu o unealtă atât de violentă cum este toporul, în toiul campaniei electorale, lumea trece această întâmplare pe seama inadecvării intelectuale a preşedintelui Ghimpu, de la care n-a plecat prea departe nici primarul general al capitalei.

Faptul că s-a indus o stare de ură în societate este rezultatul direct al retoricii războinice a actualei guvernări. Am spus de o sută de ori şi vreau să repet: în Republica Moldova nu trebuie să existe inamici politici, duşmani politici. Ieri bietul Filat, care nu prea le are cu limba română, s-a scăpat cu vorba la Publika zicând „inamicul meu politic Voronin” şi s-a retractat după aceasta, şi-a dat seama de greşeala comisă văzând expresia mirată a feţii preşedintelui PPE, Wilfried Martens, cu care participa la emisiune. Noi suntem adversari politici, uneori aliaţi, alteori oponenţi, care trebuie să dezbatem subiecte de interes naţional şi să propunem soluţii de alternativă, pozitive, concrete şi constructive. În momentul în care, actuala guvernare are un singur scop în sine: să nu admită revenirea comuniştilor la putere, prin urmare, potrivit logicii lor, comuniştii trebuie anihilaţi fizic. Iată domnul Martens a făcut o remarcă foarte interesantă în cadrul acelei emisiuni. El a spus: domnilor, noi, în Uniunea Europeană n-am interzis partidul comuniştilor, noi am convins cetăţenii că opţiunea comunistă nu este una bună pentru societăţile democratice, prospere economic, libere. În Republica Moldova ne menţinem la acest anticomunism de grotă, care înseamnă următoarele: dacă ieşti împotriva comuniştilor, eşti cu semnul plus, dacă ieşti cu comuniştii, atunci eşti cu semnul minus.

Revenirea comuniştilor la putere s-ar constitui într-o revanşă a acestora

Vreau să repet ceea ce am afirmat nu o singură dată: consider că actuala guvernare liberal-democrată trebuie să plece, iar comuniştii nu trebuie să revină la putere. Revenirea comuniştilor la putere ar însemna o revanşă, ar însemna divizarea societăţii, ar însemna tensiuni inutile, izolarea internaţională imediată a ţării şi polarizarea nepermis de puternică a societăţii.

Toporul făcut cadou de Chirtoacă lui Ghimpu înseamnă incitare la violenţă

Şi totuşi, faptul că a doua zi după ce Mihai Ghimpu primeşte de la nepotul său drept cadou un topor legat cu fundiţă roşie, preşedintele organizaţiei municipale Chişinău a organizaţiei de tineret a PPCD „Noua Generaţie”, domnul Alexandru Repida, împreună cu 3 domnişoare din „Noua Generaţie”, au fost agresaţi cu topoare şi cu alte unelte de muncă în satul Coloniţa, satul de baştină a preşedintelui Mihai Ghimpu. În mod sigur, incitarea la violenţă s-a produs în ajun. Incitarea la violenţă este o crimă persecutată penal în Republica Moldova. Nu contează că acei agresori nu au reuşit să-i omoare pe tinerii militanţi creştin-democraţi. Contează că ei au ridicat toporul la nişte reprezentaţi ai unui concurent electoral şi după asta procuratura nu s-a autosesizat şi nici unul dintre exponenţii actualii puteri nu a găsit de cuviinţă să exprime măcar un minim regret faţă de gestul nesăbuit al celor doi lideri liberali care, sper din toată inima, să dispară definitiv din spaţiul public după 28 noiembrie.

Sergiu PRAPORŞCIC, FLUX

Publicitate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: