Prima pagină > Uncategorized > Iurie Roşca despre vizita preşedintelui georgian Saakaşvili la Chişinău

Iurie Roşca despre vizita preşedintelui georgian Saakaşvili la Chişinău

Întrebat ce crede despre vizita preşedintelui Georgiei, Mihail Saakaşvili, la Chişinău, preşedintele PPCD, Iurie Roşca, a declarat în conferinţa sa de presă de marţi, 23 noiembrie: „Cred că domnul Mihail Saakaşvili este într-o situaţie ingrată. Pentru că ne amintim foarte bine că în 2005 domnul Mihail Saakaşvili, alături de domnul Traian Băsescu, alături de Victor Iuşcenko, alături de partenerii noştri europeni, i-au acordat suport domnului Vladimir Voronin. Acum, înţeleg că domnul Mihail Saakaşvili vine să-i acorde suport electoral unui alt partid şi unui alt lider politic. Prin urmare, domnia sa ar trebui să se explice, una la mână. Doi, dacă cumva acest concurent electoral este Partidul Liberal condus de Mihai Ghimpu, cred că, totuşi, calibrul intelectual de excepţie al lui Mihail Saakaşvili şi anvergura internaţională a acestui lider al Georgiei nu ar trebui să-i permită să se asocieze cu un personaj atât de penibil cum este Mihai Ghimpu, chiar dacă acesta dezvoltă retorici antiruseşti”.

În completarea celor spuse, liderul creştin-democrat a ţinut să precizeze: „Ceea ce trebuie să remarc suplimentar în legătură cu vizita domnului Saakaşvili este că, spre regretul nostru profund, preşedintele Georgiei a fost atras într-o capcană în 2008 şi, ca urmare a încercării de a se alia cu un actor geopolitic de primă importanţă împotriva unui alt actor geopolitic de primă importanţă, a avut de pierdut Georgia, părţi importante ale teritoriului naţional, ceea ce trebuie să servească drept o lecţie deosebit de utilă pentru Republica Moldova, care trebuie să înveţe să dezvolte parteneriate, dialoguri şi cooperări multilaterale cu toţi actorii internaţionali, să înţeleagă esenţa conflictelor geopolitice din regiune şi să nu caute să se alieze cu unii împotriva altora, pentru că au de pierdut numai moldovenii, avem de pierdut doar noi din această confruntare teribilă care se produce în continuare”.

„Prezenţa domnului Saakaşvili, ca şi prezenţa domnului Wilfried Martens, la care m-a referit de asemenea, sub nici o formă nu încalcă legislaţia electorală a Republicii Moldova. Este dreptul domniei sale să aibă orice opţiune. Eu am toată simpatia şi respectul pentru domnul Saakaşvili, doar mă gândesc că este o postură foarte ingrată să se întreţină într-un dialog rafinat şi savant cu un politician de calibrul lui Mihai Ghimpu. Să vedem dacă domnul Saakaşvili va saluta şi gestul cu toporul”, a menţionat, în încheierea răspunsului său, Iurie Roşca.

FLUX

Publicitate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: