Prima pagină > Uncategorized > Iurie Roşca: În cazul Palanca, Filat continuă politica criminală a lui Lucinschi, îndreptată împotriva Republicii Moldova

Iurie Roşca: În cazul Palanca, Filat continuă politica criminală a lui Lucinschi, îndreptată împotriva Republicii Moldova

Preşedintele PPCD, Iurie Roşca, a declarat că, în momentul de faţă, societatea moldoveană este martoră a unor politici îndreptate împotriva intereselor naţionale al Republicii Moldova, în ceea ce priveşte transmiterea în proprietatea Ucrainei a teritoriului moldovenesc din regiunea localităţii Palanca, Ştefan-Vodă.

„Toate aceste documente ornate, care au fost semnate de Filat cu partea ucraineană, îşi au începutul încă de la guvernarea lui Petru Lucinschi”, a declarat Roşca pentru agenţia OMEGA, referindu-se la obligaţiile premierului moldovean de a transmite Ucrainei Actul de cedare a teritoriului de sub autostrada din regiunea Palanca.

În context, Roşca a confirmat că cel de-al doilea preşedinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, şi actualul premier, Vladimir Filat, sunt în relaţii de rudenie foarte strânse. „Aş vrea să amintesc că naşul de botez al lui Filat este Lucinschi şi nu întâmplător fiul ultimului este unul dintre candidaţii de pe lista PLDM”, a menţionat preşedintele PPCD, exprimându-şi convingerea că actualul premier continuă politica promovată anterior de Lucinschi.

„Eu cred că crimele împotriva propriului stat prin cedări de acest gen din partea administraţiei lui Lucinschi sunt continuate de domnul Filat”, a accentuat Iurie Roşca, concluzionând că în cazul cedărilor făcute de actualul şef al Cabinetului de miniştri „suntem puşi într-o situaţie foarte dificilă în disputele teritoriale dintre Moldova şi Ucraina”.

Pe data de 1 februarie, în cadrul vizitei Premierului Moldovei la Kiev, Vladimir Filat a promis omologului său ucrainean, Iulia Timoşenko, că va acorda Ucrainei Actul de transmitere în proprietatea statului vecin a teritoriului de sub autostrada din regiunea satului Palanca. Autorităţile de la Chişinău nu au făcut publice rezultatele negocierilor dintre Filat şi Timoşenko, care au avut loc doar cu o săptămână până la schimbarea guvernării de la Kiev, limitându-se doar la o scurtă declaraţie a Premierului Filat după revenirea de la Kiev.

10 noiembrie, Guvernul Ucrainei a înaintat spre ratificarea Radei Supreme, Protocolul privind operarea modificărilor în Acordul cu Guvernul Moldovei privind reglementarea relaţiilor de proprietate, care a fost semnat de Vladimir Filat cu Iulia Timoşenko, pe data de 1 februarie 2010 la Kiev, în condiţii secrete şi lipsă de transparenţă.

În această dimineaţă s-a aflat că Ucraina a început, în mod unilateral, modificarea frontierei de stat cu Moldova în regiunea Palanca. Astfel, pilonii ucraineni de demarcare a frontierei moldo-ucrainene din regiunea Palanca au fost scoşi.

Segmentul de autostradă Odessa-Reni, cu o lungime de 7,7 km, în regiunea localităţii Palanca din Moldova a fost transmis în exploatarea şi sub jurisdicţia Ucrainei conform Protocolului adiţional la Acordul de frontieră dintre Ucraina şi Moldova, semnat la 18 august 1999. Ucraina insistă însă şi asupra transmiterii şi a teritoriului de sub această autostradă, în pofida faptului că în Acord se stipulează expres că “segmentul transmis este proprietate a Ucrainei pe teritoriul Republicii Moldova”. Porţiunea de drum este parte a unei autostrăzi cu o lungime de 310 km, care leagă partea de Sudul Basarabiei, aflat în jurisdicţie ucraineană, cu restul teritoriului ucrainean.

FLUX

Publicitate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: