Prima pagină > Uncategorized > PLDM s-a debarasat de un mâncău. Câţi mai rămân?

PLDM s-a debarasat de un mâncău. Câţi mai rămân?

Consiliul Naţional al PLDM, care s-a întrunit în şedinţă sâmbătă, 20 noiembrie 2010, ultima zi în care se puteau opera modificări pe listele electorale, a decis retragerea lui Călin Vieru de pe locul 27 şi înlocuirea lui cu ministrul de Stat, Victor Bodiu, care, după cum scrie chiar presa proguvernamentală, este un apropiat al premierului Filat. Lui Călin Vieru nu i-a plăcut faptul că Filat l-a privat de posibilitatea, ipotetică bineînţeles, de a redeveni deputat, nemulţumire pe care a exprimat-o într-un interviu difuzat de PRO TV Chişinău.

Vieru, marginalizat de Filat

Din declaraţiile făcute de Călin Vieru reiese clar că atunci când l-a dat afară din lista electorală a PLDM, Filat a spus că partidul său „s-a debarasat de un mâncău”. Mai mult, Călin Vieru a lăsat să se înţeleagă că a avut o relaţie bună cu ceilalţi membri ai formaţiunii, singurul cu care nu a găsit limbă comună fiind Vladimir Filat. Potrivit lui Vieru, Filat l-a marginalizat, închizându-i accesul la mass-media controlată de premier. Iată ce spus Călin Vieru: „Puteţi urmări evoluţia acestui an. Nu am prea apărut eu le vreun post de televiziune. Bunăoară la PRO TV am fost? Nu. La altele? Nu. Nici la posturi de radio şi nici în ziare. Noima propunerilor rostirilor mele sunt, cred că … sau pentru alte vremuri, sau nu sunt bune de loc. De ce nu? Poate că eu le supraapreciez, dar, în fond, ceea ce am spus mai sus: PLDM-ul va fi uşurat încă de un mâncău care sunt eu. Ha-ha-ha!”.

Filat, un conducător autoritar al PLDM

Călin Vieru a mai lăsat să se înţeleagă că PLDM nu este o instituţie politică democratică deoarece Filat conduce în mod autoritar acest partid: „În partid există o disciplină, dacă să n-o numim de fier, păi atunci o supuşenie aşa non-verbală. Dacă se ia o decizie, ea se execută pe verticală şi pe orizontală fără ca să fie comentată. Decizia a fost luată, cred că nu mai rămâne loc pentru comentariu”.

Călin Vieru: „Bag eu piciorul în politică!”

În declaraţiile făcute pentru PRO TV Chişinău, Călin Vieru a fost alambicat. Ba a spus că va face politică şi pe viitor şi că este în aşteptarea ofertei vreunui partid politic, ba că îşi bagă piciorul în politică pentru că are de rezolvat problemele legate de recentul său divorţ, probleme care îi afectează şi pe copiii săi. Cert este că Vieru are o părere foarte bună despre propria persoană şi un orgoliu comparabil poate doar cu al lui Filat. Fără a suferi de prea multă modestie, el a declarat: „Politica este o treaptă care mă duce în sus, să rămân la treapta businessului – nu mă mai interesează, nu-mi place, este banal”. Tot în acelaşi interviu el a spus: „după părerea mea foarte subiectivă sunt alcătuit din alte elemente decât (cele din – n.n.) tăbliţa lui Mendeleev”. Adică Călin Vieru este deosebit.

Acestea sunt toate lucrurile mai relevante din declaraţia celui pe care Filat l-a dat pe uşă afară. Acum să încercăm să înţelegem ce s-a întâmplat.

Filat nu mai are nevoie de numele lui Vieru pentru a face propagandă politică

În opinia noastră, Vladimir Filat s-a debarasat de Călin Vieru exact în momentul în care nu mai avea nevoie de el. De fapt, nu de Călin Vieru a avut nevoie Vladimir Filat, ci de numele lui, mai bine zis de numele tatălui lui Călin, regretatul poet Grigore Vieru. În campania pentru alegerile din 5 aprilie 2009, dar şi în cea din 29 iulie din acelaşi an, Filat a exploatat numele lui Grigore Vieru pentru a imprima formaţiunii sale proaspăt încropită o imagine de partid care se pune în apărarea şi promovarea valorilor naţionale şi culturale. Şi trucul a mers cu brio, lumea naivă şi credulă mai că nu a văzut în Filat un mesia. Dar iată că episodul „Grigore Vieru” a fost consumat, lui Filat nu-i mai serveşte la nimic numele Vieru acum, când dispune de alte pârghii pentru a influenţa electoratul: resursele administrative, mass-media publice, resurse financiare nelimitate.

Narcisism şi megalomanie

Că Vieru junior s-a înscris în formaţiunea lui Filat pentru anumite beneficii este evident, el a făcut acest lucru ca şi mulţi alţi „mâncăi” din PLDM. Evident, Călin Vieru este un tip rudimentar care suferă de megalomanie şi are o abordare narcisistă atunci când ajunge să vorbească despre propria persoană. Dar Călin Vieru avea aceste metehne şi anul trecut, nu doar acum, doar că atunci Filat nu le-a observat, căci avea interesul să intre cu orice preţ în Parlament.

PLDM, un PCUS al Republicii Moldova

Cazul lui Vieru este unul simptomatic pentru ceea ce se întâmplă acum în PLDM. La acest partid au aderat mulţi conjuncturişti, profitori care au văzut în această formaţiune o modalitate de aşi rezolva problemele personale. Mulţi dintre ei, însă, au constatat foarte curând că PLDM este un partid politic care are menirea să rezolve problemele unei singure persoane, a familiei şi apropiaţilor acesteia, adică ale lui Vladimir Filat. Printre aceştia este şi Călin Vieru, un om foarte bogat, de altfel, care s-a gândit că businessul îi va merge mai bine dacă va deţine şi mandatul de deputat. Tot în acest şir îl putem plasa probabil şi pe avocatul Vitialie Nagacevschi. Fără îndoială că vor urma şi alţii. Dar probabil nu prea mulţi pentru că PLDM-ul lui Filat s-a transformat într-un partid-stat, un fel de PCUS al Republicii Moldova, care controlează şi organele de control (MAI, Procuratura Generală, CCCEC, SIS), şi Justiţia, şi mass-media, şi administraţia centrală şi locală, şi businessul, precum şi segmente importante ale lumii criminale. Vitalie Nagacevschi nu s-a temut să facă acest pas pentru că are spatele asigurat, Călin Vieru – pentru că nu prea conştientizează ce se întâmplă, are o optică deformată a realităţii, alţii însă se vor gândi mult la posibilele consecinţe înainte e a spune că Filat este un dictator lacom şi hrăpăreţ, care consideră că treuca puterii este doar pentru el.

Sergiu PRAPORŞCIC, FLUX

Publicitate
  1. noiembrie 26, 2010 la 3:37 pm

    articol foarte bun si la tema, intradevar FIlat la chemarea lui Calin Vieru in PLDM a mizat pe numele acestuaia ,daca tinem minte Grigore Vieru decedase cu putin timp inainte de alegeri.
    Si e clar ca nu doar la PLDM exista o supusenie totala fata de o perosana care fie conduce formatiunea din umbra fie personal, si asta se face din simplu motiv ca societata noastra inca nu sa maturizat pina in masura in care deciziile sa fie luate coelgial 🙂

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: