PPCD şi Partidul „Solidaritatea Civică”: Suferinţele pe care le îndură cetăţenii din Republica Moldova şi Ucraina ne obligă să fim solidari

Preşedintele PPCD, Iurie Roşca, şi liderul Partidului „Solidaritatea Civică”, Victor Palii, au pus bazele cooperării dintre cele două formaţiuni politice pe 3 noiembrie, la Kiev, când au semnat un acord de colaborare.
Luni, 15 noiembrie, reprezentanţii celor două formaţiuni politice au susţinut în comun, la Chişinău, prima conferinţă de presă, în cadrul căreia Iurie Roşca a menţionat că parteneriatul dintre PPCD şi „Solidaritatea Civică” este „o urmare a înţelegerii importanţei strategice pe care o au partenerii noştri ucraineni pentru o colaborare politică şi economică mai profundă între Republica Moldova şi Ucraina”.
Prezentăm în continuare declaraţiile şi răspunsurile date jurnaliştilor de către Iurie Roşca şi Victor Palii.
Iurie Roşca: – Suntem conştienţi de faptul că Republica Moldova are nevoie să-şi intensifice relaţiile pe toate planurile cu Ucraina, mai ales în ceea ce priveşte schimburile comerciale între ţările noastre. Noi suntem popoare care vieţuiesc de secole alături, noi suntem de aceeaşi religie, avem aceeaşi mentalitate, noi avem culturi foarte apropiate, noi avem foarte multe rude în ţara vecină, de aceea prezenţa prietenilor noştri ucraineni este un semn bun de impulsionare nu doar a relaţiilor între partidele noastre, dar şi între popoarele şi ţările noastre.
Prietenii noştri ucraineni au venit şi în semn de solidaritate cu PPCD, care se află în campanie electorală.
Partidul „Solidaritatea Civică” doreşte ca PPCD să învingă în alegerile din 28 noiembrie
Victor Palii: – Susţin întru totul cele afirmate de domnul Roşca şi regret că noi nu am iniţiat mai înainte parteneriatul dintre partidele noastre.
Exemplele pe care ni le oferă istoria ne arată că, într-o perioadă de 20 de ani, un stat se poate ridica din ruine şi poate deveni unul prosper. Japonia, după al cel de-al Doilea Război Mondial, după ce a fost devastată, după ce asupra ei au fost aruncate două bombe atomice, după 20 de ani a devenit o ţară în care oamenii duceau un trai prosper. Şi Germania, după aceeaşi perioadă de timp, a devenit un stat puternic. Spania este un alt exemplu. Avem şi exemple mai proaspete: China, după 20 de ani de la Revoluţia Culturală, a devenit o ţară în care oamenii au început să trăiască cu mult mai bine.
Dar iată că după 20 de ani de independenţă, nici Ucraina, nici Republica Moldova nu au făcut nici măcar un pas cât de cât important spre un viitor mai bun. Pe noi, ucrainenii şi moldovenii, ne uneşte nu doar faptul că suntem vecini, că avem cam aceeaşi climă, dar şi faptul că, după 20 de ani, viaţa cetăţenilor noştri nu a devenit mai bună.
Este plăcut că PPCD, ca şi partidul nostru „Solidaritatea Civică”, şi-au pus drept scop ca, în viitorii 20 de ani, ţările noastre să atingă aceleaşi succese pe care le-au atins popoarele statelor pe care le-am menţionat mai sus.
Vedeţi că Japonia nu are nici măcar zăcăminte naturale. Noi (Ucraina – n.n.) avem totul. Însă japonezii, spre deosebire de ucraineni, au făcut o alegere corectă, adică ei au ales la putere elitele adevărate, care nu s-au gândit doar la buzunarele lor şi nu doar la bunăstarea lor personală, dar s-au gândit şi au lucrat ca să asigure un înalt nivel de viaţă pentru toţi cetăţenii, le-au stimulat iniţiativele, le-au trezit simţul întreprinzător, au creat condiţii pentru apariţia şi dezvoltarea clasei de mijloc. Asta a asigurat succesul Japoniei.
Iată de ce, cu un sentiment profund de prietenie şi de fraternitate, facem apel către opinia publică din Republica Moldova să fie foarte atentă în ziua alegerilor. Noi nu ascundem faptul că am dori ca PPCD, în frunte cu domnul Roşca, să aibă succes în această campanie electorală, ca să poată să-şi ajute propriul popor, inclusiv marea diasporă de ucraineni care trăieşte pe acest pământ moldovenesc minunat şi înfloritor.
Victor Palii: „Cleptocraţii” care conduc lumea sunt interesaţi de menţinerea conflictului transnistrean”
Întrebare: – Ce părere aveţi despre înţelegerile care există în privinţa soluţionării problemei transnistrene la care au ajuns Rusia, Germania şi Franţa, înţelegeri care prevăd şi retragerea forţelor armate ruse din regiunea transnistreană?
Victor Palii: – Noi suntem militari şi ştim foarte bine cât ne costă aceste conflicte: sângele vărsat şi toate consecinţele de după acesta. Aşa că, întâi de toate, noi sperăm că acest conflict va fi soluţionat pe cale paşnică şi doar pe cale paşnică. Deja s-au făcut declaraţii privind înţelegerile la care s-au ajuns. Eu cred că nu este departe momentul în care diferendul transnistrean va fi soluţionat. Toţi s-au săturat de această problemă. Venind încoace, am trecut prin regiunea transnistreană, am trecut prin posturile instalate acolo. E foarte neplăcut. Noi vrem să trăim în ţări normale, noi trebuie să avem libertatea comunicării, a traversării libere a frontierelor pentru a răspunde necesităţilor noastre fireşti, omeneşti. Şi noi dorim sincer ca popoarele noastre să aibă aceste libertăţi neîngrădite de nimeni. Şi vom depune toate eforturile ca lucrul acesta să se întâmple.
Istoria ne învaţă că dacă tragi din pistol, în tine se va trage din tun. Ştim foarte bine cui îi convine acest conflict. El le convine celor care fac foarte mulţi bani, pentru că astăzi în lume conduc cleptocraţii care suferă de cleptomanie. Nu există doar o singură persoană interesată de acest conflict, sunt grupuri întregi de oameni care muncesc zilnic la întreţinerea lui, în detrimentul intereselor noastre, ale oamenilor care trăiesc în această regiune. Dar ei fac lucrul acesta cu mâinile noastre. Trebuie să înţelegem asta şi să luptăm cu acest rău.
Iurie Roşca: „Moldovenii au o deformare de mentalitate, ei cred că Moldova se află între România şi Rusia”
Întrebare: – Cum apreciaţi relaţiile dintre Republica Moldova şi Ucraina?
Iurie Roşca: – Noi, cei din Republica Moldova, avem o deformare de mentalitate. În mod cu totul paradoxal şi de neînţeles, noi ne imaginăm că Republica Moldova este o ţară care se află între România şi Rusia. Eu am convingerea că noi avem nevoie de relaţii excelente şi cu România, şi cu Rusia, dar adesea noi nu observăm că unul dintre cei mai importanţi parteneri ai noştri este Ucraina. Ucraina este o ţară uriaşă, cu o populaţie de 47 de milioane de oameni, cu potenţial economic enorm şi cu o piaţă de desfacere imensă pentru mărfurile noastre. Economia Republicii Moldova reprezintă cam o pătrime din economia unei regiuni medii ucrainene. Atunci când, pe 3 noiembrie, am discutat la Kiev cu partenerii noştri de la Partidul „Solidaritatea Civică”, domnul Palii mi-a spus în mod direct: Iurie, sunteţi primul om care ne spune că Republica Moldova are nevoie de ajutorul Ucrainei. Ucraina ne poată ajuta, deschizând cât mai larg porţile pentru mărfurile noastre. Mărfurile noastre nu prezintă nici un risc pentru securitatea economică a Ucrainei, avem o economie mult prea mică pentru o piaţă şi o economie uriaşă ca cea a Ucrainei. Iată de ce îmi doresc ca această scăpare a fostelor şi actualei guvernări să fie lichidată şi sper că relaţiile noastre reciproce vor purta şi un caracter interuman, şi unul politic, dar şi unul economic, care este foarte important, care poate avea un impact pozitiv pentru ambele popoare, pentru ambele ţări.
Victor Palii: „Iurie Roşca este politicianul care aplică în practică ceea ce gândeşte”
Victor Palii: – Îl susţin pe colegul meu, Iurie Roşca. În prezent, ţările noastre traversează o perioadă foarte benefică, în care lucrurile sunt aranjate la locurile lor.
După 20 de ani de sărăcie, de mizerie, de nevoi, în ţările noaste a început să se consolideze societatea civilă, să apară o categorie de oameni conştienţi care îşi pun întrebarea de ce s-a întâmplat aşa, de ce avem rezultate atât de proaste. De ce, de exemplu, în Ucraina, populaţia scade în fiecare an cu 0,7–0,9 la sută? De ce Ucraina a pierdut din populaţia sa 7 milioane de oameni, unii au murit, iar alţii nu s-au născut în locul lor. Autorităţile nu pot să aibă alte obiective mai prioritare decât să lupte cu această problemă gravă. Oamenii încep să înţeleagă că partidele, politicienii care, deja de 20 de ani, gândesc una, vorbesc alta şi fac cu totul altceva sunt periculoşi. Îmi este foarte plăcut că în chestiunile programatice, în acţiunile practice partidul pe care îl conduce domnul Roşca a înglobat toate aceste calităţi: spune ceea ce gândeşte şi tot asta aplică în practică.
În Ucraina, spre exemplu, oamenii i-au urât pe unii politicieni, ei, pur şi simplu, nu înţeleg de ce sunt atât de multe partide. Acest lucru este confirmat şi de rezultatele alegerilor locale din Ucraina: unii au votat cu picioarele, iar alţii, foarte mulţi, au votat împotriva tuturor.
Numărul electoratului protestatar creşte şi acest electorat înţelege că problemele cu care se confruntă fiecare dintre noi ne sunt comune şi, respectiv, scopurile noastre, soluţiile pentru aceste probleme trebuie să fie comune. Oamenii vor să trăiască decent într-o atmosferă de pace socială. Oamenii vor ca societăţile noastre să se dezvolte. Şi partidelor noastre, PPCD şi „Solidaritatea Civică”, le revine misiunea să realizeze aceste aşteptări legitime ale concetăţenilor noştri. De aici şi convingerea mea că partidele noastre vor ajunge să guverneze ţările noastre. Noi punem pe primul loc omul, cetăţeanul, cetăţeanul solidar cu confraţii săi. Doar asta poate să ne ajute să ne rezolvăm problemele.
Sergiu PRAPORŞCIC, FLUX
Comentarii recente