Prima pagină > Uncategorized > Românul s-a născut poet

Românul s-a născut poet

Mare lucru acronimele! DEX-ul ne spune că acronimele sunt cuvintele formate din literele sau din segmentele iniţiale ale altor cuvinte. De ce vorbim astăzi despre acronime? Pentru că mulţi dintre cititorii noştri, gustând procedeul, au postat pe site-ul FLUX comentarii care seamănă mai mult a joc de cuvinte, unul destul de interesant ca să le împărtăşim farmecul acestor postări şi cititorilor variantei tipărite a publicaţiei noastre.

PLDM – P(etru) L(ucinschi) D(emolatorul) M(oldovei)

Probabil că aceşti cititori au fost inspiraţi şi de titlul, uşor aritmetic, al unui material din numărul trecut: Filat + Lupu + Ghimpu + Urechean = Lucinschi. Amintim că acest material prezenta, între altele, îngemănarea dintre Petru Lucinschi şi AIE, precum şi explicaţiile fostului preşedinte pe marginea faptului că fiul său, Chiril Lucinschi, este candidat la parlamentare pe lista PLDM, după ce data trecută a fost candidat pe lista PD. Cititorul „Vasile” a postat pe site acronimul PLDM, arătându-ne că este vorba despre un acronim mai special: PLDM – P(etru) L(ucinschi) D(omnitorul) M(oldovei). Cititorul nostru a vrut să sublinieze în acest fel original legătura de nezdruncinat dintre Petru Lucinschi, bătrânul grangure comunist, cu grangurele verde al tranziţiei, Vladimir Filat, şi partidul său şi al lui Chiril Luchinschi. Aurelia, l-a contrazis pe Vasile, nefiind de acord ca lui Lucinschi să i se atribuie calitatea pozitivă de „Domnitor”, şi a propus înlocuirea acestei calităţi cu cea de „Demolator”, astfel încât PDLM să fie acronimul de la „Petru Lucinschi Demolatorul Moldovei”. Şi dacă Aurelia l-a contrazis pe Vasile, noi nu o contrazicem deloc pe Aurelia, ştiindu-se prea bine că Lucinschi a demolat nu doar biserici în timpul sovietic, dar şi nivelul de trai al populaţiei noastre cât a fost Preşedinte, dar şi graniţele ţării (vezi cazul Palanca) prin semnarea unui Tratat de frontieră nedrept cu Ucraina.

FULG şi iarnă grea

Un alt cititor, „Radu”, ne-a sugerat să schimbăm termenii ecuaţiei din titlul materialului, astfel încât acesta să fie citit: Lucinschi = Filat + Urechean + Lupu + Ghimpu = FULG. Radu nu ne-a explicat de ce este musai să schimbăm ordinea numelor celor patru reprezentanţi ai grupării Lucinschi. Este posibil ca la mijloc să fi fost intenţia de a ne arăta că odată cu Lucinschi va veni peste Moldova şi o iarnă grea, cea mai grea din ultimul mileniu, după cum anunţă meteorologii.

PL – Petru Lucinschi

Cititoarea „Veronica” l-a completat pe Vasile, arătând că de sub mantaua fostului secretar II al CC al Partidului Comunist din RSS Tadjikă, fost secretar I al CC al Partidului Comunist din RSS Moldovenească, şi membru al Biroului politic al Partidului Comunist din URSS, iese nu doar PLDM, ci şi PL. „Poate fi şi mai simplu: PL, adică Petru Lucinschi”, scrie Veronica foarte scurt, ca apoi să adauge: „Am scris asta pentru că Ion Gadîrca a fost întotdeauna omul lui Lucinschi, iar mulţi ani l-a slujit în calitate de consilier. Ion Gadîrca a fost preşedintele organizaţiei Partidului Comunist de la Uniunea Scriitorilor. El a scris cartea „Baciul mielor chirilici”, în favoarea alfabetului chirilic, şi pentru asta a primit Premiul ULCTM – Uniunea Leninistă Comunistă a Tineretului din Moldova, adică Premiul Comsomolului. Iată cine formează astăzi patrioţii în Moldova!”. Probabil că vorbind despre Ion Gadîrca, cititoarea noastră l-a avut în vedere pe Ion Hadârcă, care într-adevăr a fost şi lider comunist în timpul perioadei sovietice, a obţinut premiul Comsomolului leninist şi a fost consilierul lui Petru Lucinschi cât a stat acesta în scaunul de Preşedinte.

AIE – Alianţa Intereselor Economice sau Alianţa Integrării Estice

„AIE – Alianţa Integrării Estice”, scrie pe site-ul FLUX cititorul care semnează cu numele „Nicu de la Orhei”. El îşi argumentează punctul de vedere: „Ghimpu şi Filat, decât să-l slujească pe Lucinschi, mai bine ar face ca Saakaşvili să depună cerere de ieşire din CSI. Dar ei umblă, ca şi comuniştii Snegur, Lucinschi şi Voronin, la braţ cu Lukaşenko. I-a primit Ghimpu pe Medvedev şi pe Lukaşenko la Summitul CSI de la Chişinău? I-a primit! Şi încă s-a fotografiat cu ei ca amintire. A fost Filat la Petersburg la alt Summit CSI zilele acestea? A fost! Şi încă a stat alături de Putin tare fălos. Păi ce fel de integrare europeană este asta? Integrare europeană este numai în cuvinte, dar în faptă este numai integrare estică, integrare în CSI. Nouă politică făţarnică ca a lui Lucinschi nu ne trebuie niciodată!” Comentariul lui Nicu de la Orhei este atât de rotund, încât spunem doar atât: No comment! Comentariul a venit însă din partea unei alte cititoare a noastre, „Ina”. Iată ce spune ea: „Ce fel de integrare estică vezi tu aici, în AIE? Ce nu-i clar că alianţa asta este numai a Intereselor Economice ale lui Filat şi compania, ale lui Plahotniuc şi compania, ale lui Ghimpu şi compania, ale lui Lucinschi şi compania? Ei bogaţi şi noi săraci, ei sătui şi noi flămânzi. Mai bine nu ne-ar integra nicăieri, dar ne-ar da de muncă, să nu mai plecăm prin Italia sau Rusia la construcţii sau la îngrijit bătrânii altora.”

Acum să mai spună cineva că românul nu s-a născut poet. Comentariile de mai sus confirmă din plin talentul oamenilor noştri de a face haz de necaz într-un mod destul de original.

Nu este în intenţia noastră să prezentăm toate comentariile originale postate de cititorii FLUX pe pagina noastră de internet. Dar aşa cum lectura acestora poate fi uneori o ocupaţie destul de antrenantă, promitem să revenim cu alte ocazii pentru a le prezenta aceste comentarii şi cititorilor variantei tipărite a publicaţiei noastre.

Emil CONSTANTINIU, FLUX

Publicitate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: