Prima pagină > Uncategorized > Sondajele confirmă: la AIE e putred mărul

Sondajele confirmă: la AIE e putred mărul

Presa proguvernamentală şi guvernamentală, adică mai toată mass-media din Republica Moldova, a trâmbiţat în ultima săptămână despre rezultatele unui aşa-zis sondaj, care se numeşte „Barometru Opiniei Publice” (pe scurt BOP), realizat de Institutul de Marketing şi Sondaje IMAS-INC Chişinău, la comanda Institutului de Politici Publice. Se vede cu ochiul liber, chiar şi pentru o persoană neiniţiată în tainele tehnicilor de manipulare prin sondaje, că scopul lansării acestei făcături sociologice este descurajarea alegătorilor partidelor de pe dreapta spectrului politic ce nu fac parte din arcul guvernamental, în favoarea celor care astăzi deţin puterea şi comandă muzica. Cu o singură excepţie – Alianţa Moldova Noastră, la cazul căreia vom reveni mai jos.

BOP – un sondaj contrafăcut

La întrebarea „dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri pentru Parlamentul Republicii Moldova, cu ce partid aţi intenţiona să votaţi?”, vedem că, potrivit acestui „sondaj”, toţi alegătorii de pe centru dreapta votează doar 3 partide de guvernământ: PLDM, PL şi PD. Astfel, din tot eşantionul, pentru respectivele partide ar vota 21,4%, 9,9% şi 8,6%. Pe când celelalte formaţiuni politice, inclusiv AMN, nu acumulează nici măcar un procent, toate au zero întreg şi ceva zecimi de procent. Cum poate fi aşa? Putem să admitem că cele 3 partide din arcul de guvernământ ar putea să acumuleze mai multe voturi decât altele pe segmentul de centru dreapta, deşi nici acest lucru nu este sigur, dar că celelalte partide să nu acumuleze nici unul măcar un procent este, pur şi simplu, incredibil. Autorii sondajului au recurs la această mistificare cu un singur scop: să descurajeze votanţii partidelor extraparlamentare, pentru ca aceştia, speriaţi de pericolul revenirii comuniştilor la guvernare, să nu-şi dea votul pentru partidele pe care ar dori să le voteze, ci doar pentru PLDM, PL şi PD. Această făcătură sociologică este menită să pregătească terenul pentru punerea în aplicare a două mecanisme de manipulare politică: „votul util” şi „răul mai mic”. Sondaj vine să le spună alegătorilor, în special liderilor de opinie: nu votaţi partidul care vă este mai drag, pe care îl simpatizaţi, că oricum nu va trece în Parlament, ci votaţi pentru PLDM, PL şi PD, care, deşi nu întrunesc simpatiile dumneavoastră, sunt totuşi mai bune decât PCRM, întruchiparea „răului cel mare”. Electorului i se mai aminteşte că, pentru a exclude orice pericol din partea „răului cel mare”, adică a comuniştilor, „răul cel mic”, adică PLDM+PL+PD, trebuie să acumuleze nu doar 51 de mandate în Parlament, ci 61, pentru ca „răul cel mic” să poată alege şi preşedintele ţării, nu doar să formeze majoritatea parlamentară şi să instaleze guvernul. Asta e vrăjeala.

Filat, Ghimpu şi Lupu l-au sacrificat pe Urechean

Cazul AMN-ului lui Urechean este un alt exemplu ce demonstrează că rezultatele sondajului au fost trucate. Astfel, potrivit autorilor, AMN ar acumula doar 0,5%. Desigur, că partidul lui Urechean se află pe un trend descrescător şi este aproape sigur că nu va accede în Parlament, dar asta nu înseamnă că va acumula doar jumătate de procent din voturile celor înscrişi în listele electorale sau 0,8% din voturile celor care au o opţiune de vot. În cifre absolute, un procent din sufragii echivalează cu aproximativ 14-17 mii de voturi. Este imposibil ca această formaţiune, care are vreo câţiva preşedinţi de raion, care are miniştri şi o mulţime de funcţionari în administraţia centrală şi locală să nu acumuleze nici 17 mii de voturi. În cazul lui Urechean este evident că tovarăşii lui de guvernare, Filat, Ghimpu şi Lupu, văzând că acest politician expirat nu le mai poate fi de folos pentru că nu are cum să acceadă în Parlament, l-au sacrificat pentru a împărţi înde ei felia lui electorală.

BOP – Buimăceala Opiniei Publice

O descifrare mai potrivită pentru BOP ar fi nu Barometrul Opiniei Publice, ci Buimăceala Opiniei Publice. Să vezi poveste. Dacă facem un calcul elementar, constatăm că pentru cele trei partide de guvernământ ar vota aproximativ 40 la sută din cei înscrişi în listele electorale. Dar, în aceluiaşi sondaj se constată că majoritatea celor chestionaţi consideră că direcţia în care se mişcă lucrurile în ţara noastră este greşită, şi doar 24,5% consider că este bună. Păi cum poate fi aşa, lumea consideră că lucrurile merg prost, dar îi votează tot pe cei care au îndreptat ţara în această direcţie greşită. Sau poate că cei de la IMAS consideră că moldovenii sunt tâmpiţi şi nu înţeleg că guvernanţii se fac vinovaţi de faptul că ne deplasăm într-o direcţie greşită?
Aici putem aduce mai multe exemple, cum ar fi: doar 23,9 la sută apreciază drept „bună” şi „foarte bună” activitatea Guvernului Filat, ceilalţi fiind nemulţumiţi şi chiar revoltaţi de activitatea Executivului AIE; doar 23 la sută consideră că situaţia din economie s-a îmbunătăţit, ceilalţi cred contrariul; doar 21,3% sunt mulţumiţi de nivelul lor de trai, ceilalţi sunt nemulţumiţi; şi culmea, doar 6,7 la sută sunt mulţi de veniturile familiilor lor. Domnilor autori ai sondajului, cum este posibil ca un electorat atât de nemulţumit de guvernanţi să-i voteze tot pe aceştia? Domnilor, dacă tot v-aţi apucat să falsificaţi sondaje, cel puţin faceţi-o credibil. Trebuie să umblaţi şi la rezultatele celorlalte întrebări din chestionar, să arătaţi să lumea este în culmea fericirii de guvernarea AIE. Dar aşa nu merge, se vede de la o poştă că BOP-ul este o făcătură cusută cu aţă albă.

Doru Petruţi: ameninţat sau cumpărat?

Acum mai rămâne să dăm răspuns la o întrebare: de ce cei de la IMAS au acceptat să-şi discrediteze instituţia în asemenea hal cu această făcătură de sondaj. Nu că nu ar mai fi făcut-o şi altă dată, au mai făcut, dar nu chiar aşa. Răspunsul la această întrebare îl găsim la chiar directorul general al IMAS, Doru Petruţi. În perioada 26 iulie – 12 august 2010 IMAS a efectuat un sondaj de opinie, dar în ziua prezentării lui, Doru Petruţi a declarat că instituţia pe care o conduce nu va face publice intenţiile de vot şi ratingul partidelor politice, aşa cum proceda de obicei. El a spus că politicienii, şi era clar că se referea la cei e la guvernare, adică la liderii AIE, fac presiuni asupra lui, cerându-i să majoreze rezultatele pentru partidele lor. Vom cita exact declaraţia lui Doru Petruţi făcută pentru Radio Europa Liberă: „Politicienii din Moldova se raportează la sondaje doar atunci când au nevoie şi când rezultatele le sprijină discursul, în rest vedeţi că fiecare, se pare, că deţine sondaje care arată mai „grozav” pentru fiecare partid în parte. E o imposibilitate matematică – sunt doar 100 de procente care pot fi împărţite ca intenţie de vot, iar făcând suma a celor spuse de politicieni întotdeauna ajungem pe la 180%. Nu ascundem şi o să facem şi lucrul ăsta public – există presiune, există telefoane, există solicitări de a schimba datele sondajelor. Noi o să facem astăzi un prim pas spre performanţă, spre credibilitate, spre o atitudine constructivă – eu cred că mass-media va fi de partea noastră şi sper ca şi politicienii, încet-încet, să înţeleagă că sondajele se folosesc de 70-80 de ani în alte părţi şi că modalitatea în care trebuie să se raporteze la ele nu este aceea de a sparge oglinda în care se reflectă imaginea lor”, a menţionat directorul IMAS.

Doru Petruţi a cedat presiunilor venite din partea politicienilor

Deci, acum câteva luni, Doru Petruţi a rezistat, cel puţin în parte, presiunilor, telefoanelor, solicitărilor politicienilor de a truca datele sondajului. Dar acum, când miza a crescut enorm, dat fiind faptul că suntem chiar în pragul alegerilor parlamentare, nu a mai rezistat şi a cedat presiunilor, ameninţărilor sau poate unor generoase oferte de altă natură, cărora este greu să le rezişti? Ori politicienii au fost mai insistenţi, ori aceştia au făcut uz de alte mijloace pentru a-l convinge pe directorul IMAS să falsifice sondajul în favoarea guvernanţilor? Încă nu se ştie dacă în urma acestui târg Doru Petruţi a câştigat ceva sau s-a ales doar cu promisiunea că nu va pierde din ceea ce deja are. Cert este însă că Doru Petruţi nu a mai făcut cel de-al doilea pas „spre performanţă, spre credibilitate, spre o atitudine constructivă”, ci a întors-o în sens invers, spre dezinformare şi spre manipulare.

O marjă de eroare de 30 la sută

Impresia noastră este că domnul Petruţi a pus punct carierii sale de sociolog corect şi onest. După ce a pronosticat total neinspirat că la referendumul organizat de AIE la 5 septembrie 2010 se vor prezenta vreo 60 la sută dintre alegătorii incluşi în listele electorale, servind în mod slugarnic puterea, iată că acum umflă procentele a trei partide de guvernământ, defavorizând formaţiunile politice extraparlamentare de pe segmentul de centru-dreapta. Ba mai mult, chiar în sondajul prezentat săptămâna aceasta, la întrebarea dacă cei chestionaţi au participat sau nu la referendumul din 5 septembrie, obţine un rezultat halucinant şi anume că 58,4 la sută au participat la referendum. Păi cum aşa? Ce fel de studiu sociologic aţi efectuat dacă conform datelor CEC, la 5 septembrie s-au prezentat la urnele de vot doar 30 la sută din electori şi referendumul organizat de putere a fost invalidat din cauza participării insuficiente? Sau marja de eroare al sondajului IMAS este nu de 3 la sută, ci de 30 la sută?

Dacă ar fi să-i dăm un sfat prietenesc domnului Doru Petruţi, i-am recomanda să se retragă din activitatea de sociolog în Republica Moldova. Dacă a acceptat deja de 2 ori să măsluiască sondajele, va fi obligat să o facă şi a treia oară, şi a patra şi tot aşa. Nu mai are cum să revină la condiţia unui sociolog pentru care deontologia profesională nu este doar vorbă goală, bună de prostit mulţimea.

Şi încă un aspect. De ce Filat, Ghimpu şi Lupu au comandat măsluirea acestui sondaj? Răspunsul e simplu: ca să salveze aparenţele, ca să nu afle lumea că ei au cam rămas fără electoratul de altădată. Să salveze măcar ceva din ceea ce le-a rămas. Vorba lui B. P. Haşdeu, la AIE e putred mărul.

Sergiu PRAPORŞCIC, FLUX

Publicitate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: