Un popă de verde. Mitropolitul-colonel Vladimir, cu spatele la Pasat şi faţa la Filat


La conferinţă au participat mitropolitul Vladimir Cantarean şi premierul Vladimir Filat. Acţiunea pare să fi fost concepută de mitropolie ca una electorală, marcând o uşoară distanţare tactică de proiectul politic al lui Valeriu Pasat şi o apropiere puternică de proiectul politic al lui Vladimir Filat, în condiţiile în care ambele proiecte sunt opera unei grupări mai largi în frunte cu Petru Lucinschi. De fapt, aerul care a domnit la conferinţă a fost mai mult decât unul potrivit pentru o adunare electrorală, a fost o atmosferă adevărată de şedinţă de partid.
Faptul că Pasat i l-a cedat lui Filat pe mitropolitul-colonel nu e dureros, căci şi Filat i l-a cedat lui Pasat pe Dmitri Ciubaşenko, fost candidat pe lista PLDM la ultimele parlamentare, iar acum mare râvnitor pentru „bazele ortodoxiei” umaniste din partidul fostului securist nr. 1. S-ar părea la prima vedere că trocul nu este echivalent, dar cine poate şti ce grad deţine Ciubaşenko în reţelele văzute şi nevăzute… Dacă o fi şi el colonel, că tot a studiat în timpul lui Brejnev şi Ceauşescu la Bucureşti, atunci înlocuirea unui polcovnic cu alt polcovnic îşi are poate rosturile ei. Asta în ordinea lumii nevăzute şi purtătoare de epoleţi, iar în ordinea bisericească a lucrurilor, nu e mare scofală. După ce a văzut lumea că ai fost un „mitropolit roşu” de la Snegur la Voronin, şi după ce ai fost o habă şi un „mitropolit albastru” iubitor de Pasat, de ce să nu fii, în spiritul timpului, şi un „mitropolit verde” ca epoleţii lui Filat pe când era drăguţul de el soldat de grăniceri în trupele slăvitului KGB sovietic?
Cinstita conferinţă de la Filarmonică a adus mai degrabă a întrunire electorală, iar discursul lui Vladimir Filat, rostit într-un ritm sacadat al celui care nu stăpâneşte materia şi subiectul, a fost scurt, plat şi nu a adus nimic nou sau valoros în conferinţă: „În ţara noastră, pe parcursul timpului, a fost ţinută într-o stare de dezbinare. Au fost invocate în permanenţă motive ca oamenii să fie ţinuţi separaţi din diferite motive sau pe diferite criterii. Rolul determinant în realizarea acestui scop, ca să avem o societate solidară îi revine Bisericii (evident, „Biserică” este doar structura locală a Patriarhiei Moscovei, de vreme ce Mitropolia Basarabiei nu a fost barem invitată la conferinţă – nota noastră). Iar noi, în activităţile administrative pe care le facem în această ţară este să creăm condiţii necesare pentru ca acest rol să aibă şi rezultat. În urma unui proces educaţional bun noi avem şansa să obţinem buni profesionişti, însă într-un proces educaţional bun şi cu predarea religiei noi avem posibilitatea să avem bun profesionişti, dar şi oameni cu o înaltă valoare morală”. Când stai să te gândeşti că respectiva conferinţă a fost organizată doar pentru ca Filat să aibă unde îşi rosti un atât de profund şi consistent discurs, nu te mai miri că acesta a fost întrerupt de ropotele de aplauze ale asistenţei…
Ce a spus mitropolitul nu mai contează. Oricum, acest linguşitor al tuturor regimurilor şi guvernelor, ditamai colonelul cu epoleţi pe sub sutană, a scăldat-o stângaci, lăsând să se înţeleagă foarte clar că gata! nu mai este înhămat la carul electoral al lui Pasat, cu bazele ortodoxiei sale, ci şi-a găsit deja locul la carul lui Filat, cu „începutul său bun” şi alte baze, mai ortodoxe decât ale lui Pasat.
Dar ce să-i faci, aşa este când hotărăşte Petru Chirilovici, marele sforar pus pe revanşă. Căci dacă era altfel, Petru Chirilovici şi-ar fi plasat odrasla, pe Chiril Petrovici, pe lista lui Pasat, nu pe cea a lui Filat. Şi ce i-i acum vechiului colonel în sutană dacă se raportează politic în termeni de Pasat sau de Filat? Dacă ecuaţia politică arăta până astăzi astfel: Pasat + Vladimir + Filat = Lucinschi, de acum încolo va trebui să o citim diferit: Filat + Vladimir + Pasat = Lucinschi. Şi nu e bai dacă Pasat a fost pentru Vladimir termenul întâi, scos în faţă, la tribună cu mitră aurită, iar acum trecut mai în spate, locul fiindu-i ocupat de Filat. Precum bine se ştie, cu schimbarea termenilor suma rămâne constantă. E ca şi cum mitropolitul-colonel Vladimir şi-ar schimba epoletul stâng pe umărul drept, iar epoletul drept pe umărul stâng. Nu spunea oare Patriarhia Moscovei că omul său din Chişinău poate susţine în alegeri orice partid politic îi pofteşte inima?
Vlad CUBREACOV, FLUX
este discutabil daca transferul de imagine a avut loc