Prima pagină > Uncategorized > Dragostea lui Voronin şi „ventuza” lui Ghimpu

Dragostea lui Voronin şi „ventuza” lui Ghimpu

Mare tămbălău a fost luni, 14 februarie, la Chişinău, de „ziua îndrăgostiţilor” sau de aşa-zisa zi a „sfântului Valentin”. La toate posturile de televiziune şi, mai ales, de radio, toată lumea a vorbit, mai bine zis, s-a bâlbâit, încercând să vorbească despre dragoste. Ba mai rău, unii şi unele, încurajaţi de moderatorii emisiunilor interactive de radio şi TV, au făcut declaraţii de dragoste în emisie directă, de aveai impresia că Republica Moldova este populată numai de don juani şi curtezane pătimaşe, care nu au nici o reţinere în a-şi manifesta public sentimentele erotice.

Iar seara, grupuri impresionante de tineri şi tinere făceau coadă lungă la casele din supermarketuri, având braţele, coşurile şi chiar cărucioarele pline cu sticle de votcă, bere, vin şi coniac – numai lichide afrodiziace. Aşa că ar fi fost mai bine ca acestei sărbători frivole şi de import să i se spună nu ziua sfântului Valentin, sfânt care nu are nici în clin şi nici în mânecă cu excesul de alcool şi erotismul afişat ostentativ în public, ci ziua lui Dionysos, ca la eleni, sau a lui Bachus, ca la romani.

Lupu „se pune în valoare” şi atunci când vorbeşte despre dragoste

Dar pentru că piţipoancele din presa noastră liberă şi democratică sunt foarte băgăreţe, am putut afla ce crede despre dragoste nu doar vulgul, dar şi elitele noastre politice. Astfel, interimarul Marian Lupu a fost solicitat să enunţe „un mesaj de dragoste”. Iată ce a spus prezidenţiabilul: „Un mesaj de dragoste ar fi unul foarte simplu, dar foarte firesc: vă doresc vouă tuturor şi, pe această cale, tuturor celor care ne privesc, cu prilejul zilei de 14 februarie, un singur lucru, simplu, dar foarte important – foarte multă dragoste”. Interimarul Lupu nu ştie probabil că dragostea nu poate fi „foarte multă”, ori este, ori nu este, tot aşa cum ori eşti preşedinte, ori nu eşti. Tot aşa cum Lupu nu ştie că tot ce e „foarte mult” strică, mai ales strică foarte multă vorbă goală. Spre exemplu, liderul PD a debitat o frază formată tocmai din 42 de cuvinte, în timp ce putea să spună acelaşi lucru într-o propoziţie compusă doar din 5 cuvinte: „Vă doresc tuturor multă dragoste”. Şi totul ar fi fost clar. Dar nu, Marian Lupu „se pune în valoare” chiar şi atunci când vorbeşte despre dragoste, un gest care îl face pasibil de a fi bănuit că ar suferi de narcisism.

Marian Lupu, pudicul

Pe de altă parte, trebuie să remarcăm că Marian Lupu a manifestat decenţă şi chiar pudoare atunci când a fost solicitat să facă o declaraţie de dragoste în faţa camerelor de luat vederi (de parcă o declaraţie de dragoste ar fi totuna cu o declaraţie politică). „Există o linie roşie, mai departe de care sau peste care nimeni nici nu trebuie să încerce să treacă, fiindcă face parte din intimitatea omului”, a spus Marian Lupu.

Igor Dodon, cumpătatul

În aceeaşi cheie a răspuns şi fostul tovarăş al lui Marian Lupu, deputatul PCRM Igor Dodon. Fiind solicitat să spună dacă este îndrăgostit şi, iarăşi, să facă o declaraţie de dragoste în faţa camerelor de luat vederi, acesta a răspuns onest: „Evident sunt îndrăgostit în continuare de soţia mea. Declaraţiile sunt ceva mai intime, care, la sigur, nu pot să vi le spun acum”.

Mihai Ghimpu, pupăciosul

Dar să nu credeţi că întreaga noastră clasă politică este formată din pudici şi decenţi. Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, care, spre deosebire de încă tinerii Lupu şi Dodon, este deja atins de bruma senilităţii, nu doar că a enumerat fiinţele şi lucrurile de care „este îndrăgostit”, ci s-a apucat să pupe fete mari, pieptoase şi lăptoase, chiar în faţa camerelor de luat vederi. „Eu şi noaptea, şi ziua, tot timpul sunt îndrăgostit de tot ceea ce e frumos, dulce: femeia, floarea, lumina, soarele, oamenii buni”, a spus liderul liberal. După care îşi aduce aminte în mod subit că el este şi un vajnic apărător al valorilor şi tradiţiilor naţionale: „Dragobetele vin, nu ziua îndrăgostiţilor. Nu 14, dar 24 februarie este ziua îndrăgostiţilor. Dragobetele sărută fetele”. Şi aici părintele democraţiei moldoveneşti se spânzură de gâtul unei reporteriţe şi îi trage o ţocăitură răsunătoare. Domnişoara, adevărat, cu chip angelic, s-a lăsat topită de ventuza aplicată pe obraz de politicianul mâncat de carii. Dar sărmana duduie poate fi înţeleasă, a fost şi ea o dată băgată în seamă (şi încă cum!) de un ditamai „bărbat al neamului”. Dar ea mai are timp să înveţe unde este hotarul dintre decenţă şi indecenţă. Însă cazul lui nea Mihai este cu adevărat grav, disperat chiar. Vorba strămoşilor noştri latini: Barba crescit, caput nescit! sau, cum a spus Eminescu: „Oricare cap îngust un geniu pară-şi”. În mod sigur că Mihai Ghimpu este foarte mândru de gestul său, fără a fi, cel puţin, conştient că devine şi mai ridicol decât este de obicei.

Vladimir Voronin despre dimensiunile dragostei

Trebuie să recunoaştem că dintre toţi liderii politici care au fost solicitaţi de domniţele cochete să vorbească despre dragoste, preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, a fost cel care a dat cele mai echilibrate şi mai inspirate răspunsuri. Deşi Voronin este la o vârstă mai înaintată decât Ghimpu, el şi-a păstrat simţul realităţii şi al umorului. Întrebat dacă este îndrăgostit, el a răspuns autoironic: „Eu în mai (luna mai – n.n.) împlinesc 70 de ani, ce-i cu voi, ce întrebare e asta?”.

Deşi, în curând, va împlini 70 de ani, totuşi, Voronin, care, spre deosebire de Ghimpu, are faimă de Don Juan, faimă căpătată nu prin pupături teatrale date fetelor în faţa camerelor de luat vederi, fiind întrebat când sărbătoreşte ziua îndrăgostiţilor, de sfântul Valentin sau de Dragobete, răspunde mucalit: „În toată ziua sărbătoresc, când am ocazie”.

Cât nu ar părea de straniu, dar liderul PCRM nu este doar un personaj pitoresc, ci şi unul integru, bineînţeles, atunci când nu face propagandă comunistă. El a fost singurul care a ştiut să dea o definiţie completă şi, mai ales, creştină a acestui sentiment. „Cum să nu fii îndrăgostit de familie, de ceea ce te înconjoară, mai ales de ceea ce faci tu în fiecare zi? Dragostea nu-i numai ceea ce înţelegeţi voi la vârsta voastră. Pentru mine deja are alte dimensiuni, cu mult mai largi, mai adânci, mai profunde. […] Pentru mine aceasta (dragostea – n.n.) este ceva extraordinar. Dragoste, şi nu numai dragoste, dar orişice, fără credinţă nu există. Dacă nu-i credinţă, nu există nici dragoste”, a spus Voronin.

Iată că am ajuns să o vedem şi pe asta. Liderul comuniştilor îi zice de parcă ar citi din Biblie, atunci când vorbeşte despre dragoste. Nici premierul Filat nu e în stare de asta, chiar dacă de curând a ajuns şi el, împreună cu tot PLDM-ul, în Partidul Popular European (Creştin-Democrat). În PPE a ajuns, dar la Biblie încă nu. Dar nici nu mai are nevoie să citească Biblia odată ce deja a fost acceptat în PPE. Şi, mai ales acum, când este pe cale să lege o alianţă cu PCRM, o să-i povestească Voronin ce scrie în Sfânta Scriptură.

Dar să revenim la subiectul nostru, adică la „dragostea” afişată pe 14 februarie la canalele TV şi posturile de radio din Chişinău. De fapt, nu mai avem nimic de spus, asta e povestea zilei îndrăgostiţilor. Doar vom reproduce o parodie semnată de Petru Cărare, cu precizarea că textul a fost luat de pe internet, fără semne de punctuaţie şi cu anumite neclarităţi şi s-ar putea ca varianta dată de noi să nu reproducă cu exactitate originalul. În eventualitatea că am comis vreo greşeală, ne cerem scuze de la maestrul Petru Cărare.

Doru-i dor şi musca-i muscă

Toată lumea se iubeşte:

o peştiucă cu un peşte,

un copac cu alt copac,

o broscuţă c-un brotac,

chiar şi musca cea mai mică

nu se culcă singurică.

Vaca, cât e ea de vacă,

se gândeşte câte-o dată

la amantul ei cornut,

să-i mai tragă un sărut.

Un berbec cu lâna laie

s-a îndrăgostit de-o oaie

şi tânjeşte sub un tei,

după behăitul ei.

Se iubesc din zbor, măi taică,

un ţânţar c-o ţânţăroaică.

Se iubesc nişte nevoi,

Hai să ne iubim şi noi!

Sergiu PRAPORŞCIC, FLUX

Publicitate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: