Prima pagină > Uncategorized > Abstinenţa îndelungată a lui Urechean a luat sfârşit. Acum Filat îl va săruta dulce în fiecare seară

Abstinenţa îndelungată a lui Urechean a luat sfârşit. Acum Filat îl va săruta dulce în fiecare seară

Mariajul PLDM-AMN, o căsnicie atât din calcul, cât şi din dragoste

AMN a fuzionat cu PLDM sau, cum spunea Iurie Roşca, Cartea Galbenă a Corupţiei a fuzionat cu Cartea Verde a Corupţiei. Ce înseamnă asta, de fapt? Că nomenclaturiştii, mafioţii, hoţii, corupţii, profitorii de ieri au aderat la mai tinerii lor colegi, oligarhii, interlopii, contrabandiştii, borfaşii de astăzi? Să înţelegem că s-au contopit în una două generaţii de animalus politicus moldaviensis: una care vine din structurile pe partid şi de securitate din perioada sovietică şi alta care s-a lansat mai târziu, în anii tulburi ai tranziţiei, dar tot sub patronajul KGB-ului de altă dată?

Filat subscrie declaraţiei că Urechean i-ar fi vândut lui Lupu postul de procuror general

Mariajul lui Filat cu Urechean este unul pornit din interes, mai puţin din dragoste curată, ci dintr-o dragoste din calcul. Nu a mers chiar totul bine chiar de la început. Ba mai rău, iniţial, când încă era în Parlament, fiind parte a AIE 1, Urechean filtra mai mult cu cei de la PD, cu Marian Lupu, mai bine zis cu Vladimir Plahotniuc. Să ne aducem aminte de târgul făcut cu postul de procuror general, care, în urma partajării funcţiilor în alianţa de guvernământ, încă în 2009, i-a revenit AMN-ului. Cam peste un an, Sergiu Mocanu a declarat că Urechean i-a vândut lui Plahotniuc postul de procuror general contra a 2 milioane de euro şi că Valeriu Zubco este, de fapt, omul lui Plahotniuc, nu al lui Urechean. Această declaraţie a provocat mare tărăboi atunci, inclusiv a stârnit şi un fel de gelozie din partea lui Filat. Toţi au sărit cu tot felul de declaraţii şi comentarii. Puţin însă au observat că, atunci, Vladimir Filat, fiind în război, ca şi acum, cu Vladimir Plahotniuc, practic a subscris declaraţiei lui Sergiu Mocanu, confirmând indirect că Urechean i-a vândut postul de procuror general lui Plahotniuc. Acum, după ce a făcut casă comună cu Urechean, Filat nu va recunoaşte că atunci a subscris acuzaţiilor aduse de Mocanu lui Urechean. Dar aşa a fost. Vă putem spune chiar cum s-a întâmplat, deoarece atunci FLUX-ul a relatat cu lux de amănunte despre acest monstruos scandal de corupţie.

Răzbunări, provocate de gelozie

Într-o sâmbătă, pe 14 august 2010, premierul Vladimir Filat a participat la o emisiune la postul de radio „Vocea Basarabiei”, care atunci, ca şi acum, făcea parte din presa apropiată partidului lui Filat, PLDM. Moderatorul emisiunii, Arcadie Gherasim, i-a adresat premierului următoarea întrebare: „Este adevărat că AMN a vândut postul de procuror general PD, deci Urechean a vândut postul de procuror general lui Lupu?”. La care Filat a răspuns: „Eu cred că în acest studio este necesar să fie invitat domnul Urechean şi domnul Lupu şi să răspundă ei la întrebările acestea. Eu nu mă implic în comentarii de acest gen. Eu insist în a spune: am încredere în colegii mei de alianţă, îi tratez cu maxim respect şi sunt sigur că noi vom reuşi să activăm în continuare de comun acord. Dacă sunt anumite suspiciuni, anumite bănuieli, să răspundă acei asupra cărora … (planează aceste bănuieli – n.r.)”.

Deci, Vladimir Filat nu a infirmat declaraţia lui Mocanu că Urechean i-a vândut funcţia de procuror general lui Lupu. Dar dacă nu a infirmat-o, înseamnă că a confirmat-o. Dacă Mocanu ar fi minţit, Filat ar fi declarat tranşant că Urechean nu a vândut postul de procuror general lui Lupu. Aşa însă, Filat s-a limitat să spună că această întrebare trebuie adresată lui Lupu şi Urechean, în care premierul spune cu o sinceritate mai mult afişată că are încredere în ei şi că îi tratează cu maxim respect.

Deci, premierul Filat l-a primit în PLDM, în partidul său, care până mai ieri era şi al lui Călin Vieru, şi al lui Vitalie Nagacevschi, şi al lui Alexandru Tănase, chiar dacă, cu mai puţin de un an în urmă, arunca asupra lui Urechean „suspiciunea” şi „bănuiala” că acesta i-a vândut lui Plahotniuc fotoliul de procuror general.

O dragoste politică infidelă

De dragul adevărului, trebuie să recunoaştem că Serafim Urechean de mai mult timp a pus ochiul pe tânărul Vladimir Filat. Ba chiar, uneori a făcut şi crize de gelozie atunci când Filat îl neglija. Să ne aducem aminte de criza din AIE din septembrie 2010. Atunci, în cadrul unei emisiuni televizate, în prezenta lui Ghimpu şi Lupu, Urechean a dat în vileag infidelitatea premierului: „Pentru viitor vom fi mai prudenţi şi vom da peste mânuţe la cei care vor încerca să-şi facă capital politic pe spatele altora. Da, pe Filat l-am făcut prim-ministru. Aşa s-a întâmplat. Noi cu domnul Lupu am rămas în umbră, neavând nici acces la sursele mediatice (mijloacele de informare în masă – n.n.). Dar, fraţilor, v-am promovat, v-am susţinut, îndepliniţi-vă obligaţiunile faţă de societate, faţă de alegător, dar şi de membrii echipei, de coechipieri. Atunci când vroia să fie ales prim-ministru, ne întâlneam, eram sărutat dulce în fiecare seară de domnul Filat. Dar când se întâmplă nişte lucruri mai neplăcute, nici nu te poţi întâlni cu el câte 7-8 luni de zile. Încă din ianuarie am vrut să mă întâlnesc cu Filat pentru a discuta o problemă. Şi iată doar la începutul lui septembrie am avut fericirea să mă întâlnesc cu el. Eu la Papa de la Roma mai uşor nimeresc decât la Filat”.

Asta este povestea de dragoste a lui Filat şi Urechean. Nu putem încă spune că această poveste are un sfârşit fericit. Pentru că până acolo mai este. Dar cu sentimentele omului nu te pui. În acest moment, un singur lucru putem afirma:
în sfârşit, abstinenţa îndelungată a lui Serafim Urechean a luat sfârşit. Acum Filat îl va săruta dulce în fiecare seară.

Sergiu PRAPORŞCIC, FLUX

Publicitate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: