Prima pagină > Uncategorized > Lupta politicienilor pentru putere naşte monştri

Lupta politicienilor pentru putere naşte monştri

Unii directori de opinie, care până mai adineauri ne-au umplut sufletele de verde şi ne-au explicat în termeni populari şi în limbaj mustos, de ce este musai să ne lăsăm conduşi de un anumit partid şi de un anumit lider de partid, fără de care nu avem nici o şansă de supravieţuire, acum se arată profund dezamăgiţi şi au nostalgia paradisului pierdut. Nu că şi-ar face mea culpa, dar, iată, constată ei, lumea se teme să mai iasă de prin case după lăsarea serii, cuprinsă de frică şi deznădejde. Ar trebui să citim printre rânduri că, pe timpul guvernării comuniste, era mai multă siguranţă şi mai puţină frică în oameni?

Dar trebuie să le dăm dreptate acestor lideri de opinie. Vrem, nu vrem, trebuie să recunoaştem că are de ce să ne apuce frica. Criminalitatea a crescut alarmant în ultima perioadă. Nu este doar senzaţia noastră subiectivă. O spun datele statistice şi nu avem nici un motiv de a bănui că ar fi trucate sau exagerate. Dimpotrivă, aceste date ar putea fi mai mici în raport cu realitatea, pentru că ele iau în calcul doar infracţiunile care au fost înregistrate şi contabilizate. Astfel, în 2010, potrivit Biroului Naţional de Statistică (BNS), numărul infracţiunilor comise în Republica Moldova a crescut cu peste 30 la sută faţă de anul 2009. „Conform informaţiei Ministerului Afacerilor Interne, în anul 2010 au fost înregistrate 33,4 mii de infracţiuni sau cu 30,2% mai mult faţă de anul precedent, iar faţă de anul 2006 nivelul infracţionalităţii a crescut cu 34,9%. Din totalul infracţiunilor, 67% au fost înregistrate în localităţile urbane. În medie, la 10 mii de locuitori, în anul 2010 revin 93 de infracţiuni faţă de 69 de infracţiuni în anul 2006”, se arată în raportul BNS.

Crime care au bulversat societatea

Şi mai îngrijorător este faptul că a crescut numărul infracţiunilor grave, a crimelor comise cu o deosebită cruzime. Dublul asasinat care a avut loc în orăşelul Durleşti, la 1 aprilie curent, chiar lângă mănăstirea „Sfântul Andrei” din localitate, a şocat prin ferocitatea sa. Moartea celor doi tineri a zguduit întreaga republică, iar întrebarea pe care ne-o punem cu insistenţă este dacă mai putem vorbi în general despre siguranţa noastră, a copiilor noştri şi dacă nu cumva infractorii fac legea în ţară.

Din păcate, cazul nu este singular, iar poliţiştii au găsit similitudini cu omorul dublu comis în septembrie 2010, în preajma oraşului Ialoveni. Un bărbat şi o femeie au fost găsiţi atunci fără suflare, în câmp deschis, lângă un automobil. Ca şi tinerii de la Durleşti, aceştia fuseseră împuşcaţi. Un alt caz similar, care s-a produs în raionul Nisporeni, a fost pus pe seama unui suicid, deşi lucrurile nu par să fie prea clare şi univoce.

Şi am putea continua enumerarea, printre cele mai oribile crime fiind încă un dublu asasinat, care s-a întâmplat tot la Durleşti, în iulie 2010, când un cuplu de 55 şi respectiv 59 de ani a fost omorât prin strangulare, înainte de aceasta fiind torturaţi cu sadism, cu un fier de călcat încins. Un bărbat a fot omorât în barul din satul Grozeşti, raionul Nisporeni, în aprilie trecut, de Paştele Blajinilor, acesta fiind chiar fratele comisarului de poliţie al raionului. Dacă vă amintiţi, la domiciliul presupusului asasin, Adrian Nichifor, a fost găsit un arsenal de 119 arme de foc, pe care acesta le deţinea în mod legal. Ar mai fi de amintit şi asasinarea directorului companiei Basarabia-Vin, care a fost omorât în plină stradă, dar şi explozia care s-a produs în centrul capitalei, cu aproape doi ani în urmă, de hramul oraşului. Şi acestea sunt doar câteva dintre cazurile mai răsunătoare, care au bulversat opinia publică. Acestea, dar şi alte crime, mai puţin mediatizate, dar nu mai puţin odioase, ne duc cu gândul la o perioadă mai veche de înflorire a criminalităţii, pe care o crezusem demult apusă.

Reforma lasă Internele fără colaboratori experimentaţi

Actuala guvernare ne-a promis un trai mai bun, libertate, siguranţă, reforme democratice. Dar am ajuns să trăim într-un stat criminalizat, iar reformele par să se facă dor în vorbe şi în interesul potentaţilor zilei. Ceea ce se încearcă a se numi reforme la Ministerul de Interne, de exemplu, este calificat de unii reprezentanţi ai sistemului drept răfuială şi încercare de a-i elimina din structura respectivă pe cei incomozi regimului. Se ştie deja că aproximativ 650 de poliţişti şi-au depus cererile de demisie, majoritatea dintre aceştia anume pentru a nu cădea sub incidenţa unor modificări legislative adoptate recent de Guvern, potrivit cărora vor fi lichidate mai multe facilităţi sociale de care au beneficiat poliţiştii. Astfel, aceştia se vor putea pensiona doar după 25 de ani de activitate în organele de poliţie şi nu după 20, aşa cum a fost până acum. Poliţiştii care au deja 20 de ani de muncă vor să se pensioneze acum, până când modificările nu au fost adoptate şi de Parlament, deoarece în acest caz ei mai beneficiază şi de un adaos la pensie de trei procente, pentru fiecare an lucrat.

Purtătorul de cuvânt al MAI, Chiril Moţpan, a recunoscut că pleacă o parte dintre cei mai experimentaţi poliţişti. „Este clar că sunt oameni profesionişti, care îşi cunosc meseria, dar aceasta nu înseamnă că se slăbeşte într-un fel activitatea Ministerului, pentru că în locul lor vin alte persoane, tot atât de profesioniste”, a precizat el pentru un post de televiziune.

Cine vrea să plece, să plece…

Totodată, Mihail Laşcu, preşedintele Sindicatului „Demnitate” ne-a informat că de dreptul de a pleca s-ar putea folosi mult mai mulţi poliţişti, numărul angajaţilor Ministerului de Interne care întrunesc toate condiţiile, potrivit legii precedente cu privire la pensionare, fiind de peste două mii. Însă aceasta nu înseamnă că toţi vor face uz de acest drept, decizia le aparţine, a precizat Laşcu. Propunerea sindicatului ca trecerea la noile prevederi legislative să se facă treptat, fără a fi afectaţi cei care mai au doar cinci ani până la pensie, nu a fost acceptată la nivel de Legislativ.

Pe de altă parte, premierul Vladimir Filat nu pare să fie prea impresionat de aceste plecări masive, el învinuindu-i pe respectivii poliţiştii de faptul că ar vrea să blocheze reforma pornită în cadrul Ministerului de Interne. „Cine vrea să plece, nu are decât. Rămân locuri pentru alţii”, a spus Filat, sigur fiind că aceşti „alţii” fac deja coadă la uşa instituţiei.

În acelaşi timp, angajaţii MAI care au vrut să protesteze, pe data de 10 aprilie, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, şi-au amânat acţiunea, din cauza presiunilor exercitate de conducerea ministerului, aşa cum au spus ei. Aceştia au mai afirmat că au fost ameninţaţi chiar cu intentarea unor dosare penale.

Reforma sporeşte criminalitatea?

Optimismul premierului liberal-democrat nu este împărtăşit de prea multă lume, iar reforma iniţiată la Interne este criticată chiar de unii foşti colegi de-ai săi de partid, care cunosc destul de bine domeniul. Astfel, fostul membru PLDM, avocatul Vitalie Nagacevschi, a afirmat, într-o emisiune la PublicaTV, că nivelul criminalităţii a crescut alarmant în ultima perioadă şi din cauză că mulţi angajaţi experimentaţi au plecat din structura respectivă, inclusiv, în urma reformelor din cadrul instituţiei. „La începutul anilor 2000, comuniştii, când au venit la guvernare, au arestat reprezentanţii lumii interlope. Şi aceşti reprezentanţi au fost condamnaţi la termene între şase şi zece ani privaţiune de libertate. Actualmente, ei şi-au ispăşit pedeapsa şi au ieşit din închisori”, a precizat avocatul.

Cele spuse de Nagacevschi au fost reiterate de către directorului Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului, Teo Cârnaţ, acesta acuzând lipsa de strategie în reforma Ministerului de Interne. „Au crescut în ultimul timp crimele deosebit de grave şi acest fapt are legătură directă cu reforma din MAI. Asta deoarece cei mai buni specialişti în domeniu se pensionează din cauza proastei reforme care se face în cadrul ministerului. Au plecat persoane care au lucrat în acest sistem ca profesionişti 15, 20, 25 de ani şi pe care se baza tot sistemul de descoperire a infracţiunilor grave şi deosebit de grave”, este de părere Teo Cârnaţ.

Descindere cu împuşcături la Ştefan Vodă

Şi mai grav, dar şi periculos, pare să fie cazul care s-a întâmplat în seara de 11 aprilie, când un colaborator al Centrului de Combatere a Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC) a fost împuşcat în cap, în timpul unei misiuni de serviciu. Incidentul este deosebit de primejdios prin consecinţele pe care le poate avea, or, acesta a fost urmat de numeroase declaraţii controversate şi contradictorii ale structurilor de forţă implicate în acest caz.

Astfel, potrivit Centrului Anticorupţie, crima s-a produs în momentul în care colaboratorii CCCEC efectuau o percheziţie la domiciliul unui presupus membru al unei grupării criminale, bănuite de contrabandă în proporţii deosebit de mari şi făcea parte dintr-o operaţiune mai amplă, percheziţia fiind autorizată de judecătorul de instrucţie. „În momentul percheziţiei, una dintre persoanele aflate în casă a ieşit înarmată cu un pistol, păstrat legal, şi a efectuat mai multe împuşcături în direcţia colaboratorilor CCCEC, rănindu-l grav pe ofiţerul de intervenţie operativă. Precizăm că, ofiţerul CCCEC era echipat corespunzător, cu toate semnele distinctive, iar în momentul intrării în casă s-a prezentat”, se spune în comunicatul oficial al Centrului. Potrivit directorului adjunct al Direcţiei Generale urmărire penală a CCCEC, Bogdan Zumbreanu, asemenea cazuri nu au mai avut loc în ultimii aproximativ 9 ani.

Victor Busuioc – victimă sau infractor?

A doua zi, pe data de 12 aprilie, Victor Busuioc, cel care se bănuieşte că a tras în ofiţerul CCCEC, a fost eliberat din arest de către procurorii Procuraturii Ştefan-Vodă, acesta urmând să fie cercetat în stare de libertate. Ulterior, el a făcut un şir de declaraţii pentru o instituţie media, afirmând că s-a aflat în legitimă apărare, pentru că a crezut că ar fi vorba de nişte tâlhari care i-au pătruns cu forţa, noaptea, în locuinţă. El i-a acuzat pe colaboratorii Centrului de faptul că ar fi fost în stare de ebrietate, că nu s-au legitimat şi că l-ar fi luat la bătaie pe feciorul său. Din declaraţia CCCEC, înţelegem că Victor Busuioc a tras în colaboratorii de la Anticorupţie, în timp ce aceştia efectuau percheziţia. Pe când declaraţiile bănuitului sunt confuze şi contradictorii. Acesta ba spune că a tras în respectivul ofiţer în timp ce acesta îl urmărea, înţelegem că în afara casei, ba zice că a tras, apoi a ieşit pe uşa din dos. Cităm din declaraţia publicată în jurnal.md, ca să judecaţi şi dumneavoastră: „Am ajuns până la colţ şi când am întors capul, am văzut o persoană cu mască în cap, care mă urmărea. Am ridicat pistolul şi, aşa, să-l sperii, am tras să se oprească. Am închis soţia în baie. După ce am tras, persoana continua să împuşte şi mă urmărea. Fiind dezbrăcat, am ieşit prin partea din dos a casei, am alergat în grădină şi m-am dus la vecini şi am sunat la poliţie”. Şi totuşi, mai întâi a tras, apoi a fugit, ori invers?

Totodată, Centrul Anticorupţie precizează că acţiunea nu s-a desfăşurat noaptea, ci în timp de zi (ora 21.00), iar ofiţerii nu se aflau în stare de ebrietate şi nu au comis nici un abuz, aceştia prezentându-se ca angajaţi ai Centrului.

Grăniceri în rol de poliţişti

Schimbul de declaraţii care a urmat între CCCEC şi Serviciul de Grăniceri, nu poate să provoace decât stupoare şi să ne indice că ceva este putred de tot şi deja urât mirositor în Danemarca lor. Ce amestec are în toată această tărăşenie Serviciul Grăniceri, o structură subordonată deocamdată Guvernului, dar care urmează să treacă, potrivit concepţiei de reformare, în subordinea ministerului de Interne şi condusă, până nu demult, de Alexei Roibu, actualul ministru de interne? Serviciul Grăniceri a menţionat, într-un comunicat de presă, că doi colaboratori ai săi sunt audiaţi în dosarul respectiv, în calitate de martori, explicând prezenţa lor la locul faptei prin aceea că bărbatul care a tras în ofiţerii CCCEC ar fi telefonat la unitatea de gardă a Serviciului Grăniceri, pentru a cere ajutor.

Stranie situaţie, pentru că în declaraţia făcută pentru presă Busuioc afirmă că a alergat la vecini, de unde a sunat la poliţie, cum, de fapt, este firesc în asemenea situaţie. Dar dacă Serviciul Grăniceri nu minte, ne întrebăm şi noi, de ce o fi sunat omul respectiv la unitatea de gardă a Grănicerilor, care, chipurile, nu are nici în clin, nici în mânecă cu toată povestea, şi nu la poliţie? Să fie totuşi vorba despre o relaţie mai specială? Iată ce se spune în declaraţia Serviciului Grăniceri: „La 11 aprilie curent, în jurul orelor 22.05, unitatea de gardă a Pichetului de grăniceri „Tudora” a recepţionat un apel telefonic prin care s-a solicitat ajutor de către un localnic a satului Tudora, prezentându-se Victor Busuioc. Din spusele acestuia, în locuinţa sa au intrat persoane necunoscute în cagule şi înarmate, deschizând focuri de armă.

Reieşind din competenţa activităţii Serviciului Grăniceri, şeful pichetului a contactat poliţistul de sector şi s-a deplasat în componenţa grupei mobile a pichetului la faţa locului. În proximitate de locuinţa solicitantului se afla poliţistul de sector şi alţi colaboratori ai CCCEC, care desfăşurau o operaţiune specială. În rezultatul circumstanţelor apărute, ofiţerii CCCEC au solicitat ca doi colaboratori ai Serviciului Grăniceri să fie audiaţi în calitate de martori”.

Din declaraţie nu este prea clar dacă poliţistul de sector se afla la faţa locului pentru că i-au telefonat grănicerii sau venise ceva mai devreme la locul unde se aflau „şi alţi colaboratori ai CCCEC”?

Vizavi de acest comunicat, CCCEC a precizat că şi un colaborator al Serviciului Grăniceri a fost reţinut, împreună cu alte 9 persoane, pentru complicitate în comiterea contrabandei. Cine are dreptate, totuşi, pentru că este o diferenţă între calitatea de martor şi cea de bănuit?

Contrabandişti sub protecţia structurilor de stat?

Lucrurile nu se opresc aici iar acuzaţiile care vin dinspre Centrul Anticorupţie sunt şi mai grave, ele vizând angajaţi ai unor structuri de stat care ar proteja actele de contrabandă. Dosarul de la Ştefan Vodă nu poate fi finalizat şi din cauza implicării unor persoane din structuri de stat, a declarat directorul adjunct al Direcţiei Urmărire Penală din cadrul CCCEC, Bogdan Zumbreanu, în cadrul unei emisiuni la Publika TV. Zumbreanu a dat asigurări că acest caz va fi dus până la capăt, iar membrii grupării nu vor reuşi să scape, aşa cum au scăpat în alte cazuri în care au fost implicaţi până acum. El a mai menţionat că nu este pentru prima dată când are loc o descindere la locuinţa respectivă, iar persoanele interogate în acest dosar ar fi recunoscut că le-au plătit pentru protecţie unor angajaţi de la postul vamal Tudora. Reprezentantul CCCEC a mai afirmat că din gruparea de la Ştefan Vodă ar face parte şi un fost angajat al Ministerului de Interne.

Reglări de conturi între structurile de forţă?

După toate aceste declaraţii şi după ce CCCEC şi-a exprimat nedumerirea în
legătură cu eliberarea celui care se presupune a fi vinovat de rănirea ofiţerului, iată că Procuratura Generală a decis să preia urmărirea penală în acest caz. „La această etapă, pentru a evita prejudicierea cauzei penale şi a păstra integritatea probatoriului, procurorii au dispus reţinerea preventivă a bărbatului care a împuşcat un ofiţer”, informează PG. Fără nici o aluzie, precizăm doar că şi CCCEC, şi PG au revenit, în urma partajului în cadrul AIE, Partidului Democrat. Ministerul de Interne, unde urmează să fie încorporat şi Serviciul Grăniceri, este condus de către un ministru numit de PLDM.
Din tot acest ping-pong al declaraţiilor care, probabil, va continua, putem constata că între cele două structuri, Serviciul Grăniceri şi Centrul Anticorupţie, s-a declanşat un adevărat război, purtat deocamdată doar prin intermediul serviciilor de presă. S-ar putea însă, să asistăm în continuare la reglări de conturi drastice între structurile de forţă aflate, trebuie să menţionăm acest fapt, sub oblăduirea unor formaţiuni politice aflate în concurenţă acerbă în lupta pentru dominaţia absolută. Într-o astfel de situaţie, criminalii ar putea să stea fără grijă, că cine să se ocupe de ei.

Şi ne întrebăm dacă nu cumva reformarea Ministerului de Interne, dar şi a altor structuri, nu se va reduce doar la lipsirea angajaţilor de înlesnirile de care s-au bucurat până acum, iar tot tărăboiul nu a fost pornit doar pentru că un anumit politician ar vrea să aibă adunate la un loc, sub aceeaşi căciulă, mai multe structuri de forţă, pentru a-şi putea desfăşura nestingherit activitatea?

Ioana FLOREA, FLUX

Publicitate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: