Prima pagină > Uncategorized > Voronin şi Filat, cei mai interesaţi de alegerile parlamentare anticipate

Voronin şi Filat, cei mai interesaţi de alegerile parlamentare anticipate

Pe 23 octombrie, Parlamentul nu se va pronunţa prin vot în chestiunea alegerii şefului statului, pentru că a fost înregistrată o singură candidatură, cea a lui Marian Lupu. PCRM nu a înaintat propria candidatură la funcţia de preşedinte pentru că doreşte alegeri parlamentare anticipate şi declară făţiş că vor alegeri noi. Liderii AIE declară însă că ar fi împotriva desfăşurării unui nou scrutin. Adevărul, se pare, este altul. Şi opoziţia comunistă, şi puterea liberal-democrată vrea alegeri parlamentare anticipate.

Comuniştii vor să se revanşeze

Comuniştii vor să se revanşeze, să recapete puterea absolută pe care au deţinut-o timp de 8 ani. Mai ales că au pierdut-o într-un mod stupid. După alegerile din 5 aprilie ei deţineau 60 din 101 de mandate. Dacă ar fi căzut la pace cu opoziţia în vederea alegerii unui preşedinte neafiliat politic sau ar fi menajat cumva orgoliile şi setea de mărire a lui Marian Lupu, ei ar fi guvernat astăzi bine mersi. Peste măsură de încrezuţi în forţele proprii şi mai ales în cele ale aparatului administrativ, comuniştii au împins ţara într-un nou scrutin electoral. Şi au pierdut la limită pentru că i-a trădat Lupu.

Nu ştim care sunt calculele comuniştilor pentru ipoteticele alegeri parlamentare. Probabil că ei speră să-şi recupereze electoratul furat de fostul lor tovarăş Marian Lupu şi, în felul acesta, să-şi asigure măcar o simplă majoritate în Parlament. Calculul liderilor comunişti este, probabil, că Lupu s-a apropiat prea mult de liberali, s-a identificat prea tare cu ei şi s-a depărtat de votanţii săi, care au acelaşi profil cu electoratul PCRM.

Filat ţinteşte electoratul lui Ghimpu

Şi cei din AIE vor alegeri parlamentare anticipate. Mai ales liberal-democraţii lui Vladimir Filat. PLDM speră să rupă o halcă bună din electoratul PL-ul lui Mihai Ghimpu, care, ajuns în fruntea Parlamentului, pur şi simplu, se face de râs prin comportamentul său grobian şi compromite şansele electorale ale formaţiunii sale. Filat, şmecher ca o vulpe, a observat încă din campania electorală această deficienţă a comportamentului lui Ghimpu şi s-a grăbit să o speculeze în favoarea sa, sprijinindu-l pe Ghimpu să fie instalat în fotoliul de preşedinte al Parlamentului, deşi el ar fi putut să-l pretindă, PDLM având cele mai multe voturi în cadrul alianţei de guvernământ.

Şi chestiunea cu participarea în alegeri a lui Dorin Chirtoacă, care de fiecare dată candidează la funcţia de deputat ca, în final, tot de fiecare dată, să se retragă la Primăria municipiului Chişinău, nu mai are nici un haz. Mai ales pe timp de criză. Unii s-au cam săturat să-l voteze pe Chirtoacă, iar în Parlament să ajungă moşu-său Ghimpu.

Vladimir Filat este sigur de faptul că, în cazul unor alegeri anticipate, PLDM va lua mai multe voturi decât a acumulat pe 29 iulie. Şi dacă Lupu cu Diacov pică, adică nu intră în Parlament, tot este în interesul lui. Filat speră să ia suficient de multe voturi ca să nu fie posibil formarea unei coaliţii majoritare nici de dreapta, nici de stânga, fără participarea PLDM. Aşa deci, prin declanşarea unui nou scrutin electoral, Vladimir Filat ţinteşte dintr-o dată în doi reprezentaţi ai florei şi faunei politice de la Chişinău: Mihai Ghimpu şi Marian Lupu.

Un alt personaj interesat de alegerile parlamentare anticipate ar putea fi Serafim Urechean. Acesta, după ce AMN a intrat la guvernare, are posibilitatea să canalizeze bani de la Bugetul de Stat către raioanele pe care le guvernează reprezentaţii AMN.

S-ar putea ca şi liberalii lui Ghimpu şi Chirtoacă să nutrească speranţe de creştere electorală. Ne este greu însă să înţelegem pe ce ar putea miza aceştia într-un viitor scrutin.

Că reprezentaţii AIE doresc alegeri parlamentare anticipate o demonstrează şi faptul că până în prezent nu nici măcar nu au acceptat ideea identificării împreună cu deputaţii comunişti a unei candidaturi neafiliate politic. Atunci când liderii AIE declară că „deputaţii comunişti sunt obligaţi să-l voteze pe Marian Lupu”, ştiind foarte bine că comuniştii nu pot să-l voteze pe unul care i-a trădat, ei de fapt se pronunţă pentru alegeri parlamentare anticipate.

Acum este mai evident ca niciodată că toate partidele parlamentare doresc alegeri anticipate. Numai electoratul nu vrea alegeri, dar ce vrea şi ce nu vrea electoratul contează mai puţin pentru clasa politică moldoveană.

Republica Moldova fără preşedinte – un scenariu clocit în culoarele puterii

Există un scenariu, clocit în culoarele puterii, care, în opinia liderilor AIE, ar putea duce la evitarea unui nou scrutin electoral. Deputatul AMN Ion Pleşca, preşedintele Comisiei juridice a Legislativului deja a şi anunţat public acest plan: „Oricum, comuniştii vor vota candidatura AIE. Nu au încotro. Ei ştiu că Parlamentul nu va fi dizolvat dacă nu vor vota. Constituţia nu prevede în ce termen trebuie să fie dizolvat Parlamentul. Acest lucru îl decide doar preşedintele interimar” – a spus Pleşca. Este mai mult decât evident că în cazul în care Parlamentul nu va fi în stare să aleagă un preşedinte, iar Mihai Ghimpu, preşedintele interimar, va refuza sau va tot amâna dizolvarea Parlamentului, acesta se va încălca prevederile constituţionale. Articolul 78 al Constituţiei prevede în mod clar că „dacă şi după alegerile repetate preşedintele Republicii Moldova nu va fi ales, preşedintele în exerciţiu dizolvă Parlamentul şi stabileşte data alegerilor în noul Parlament”. Faptul că textul Constituţiei nu indică un termen în care preşedintele în exerciţiu este obligat să dizolve Parlamentul nu poate însemna decât că acesta trebuie să o facă imediat, în aceeaşi zi. Altfel Mihai Ghimpu se va face vinovat de uzurparea puterii de stat. Nici nu au început bine să guverneze că reprezentaţii noii puteri de la Chişinău au comis mai multe abuzuri ş ilegalităţi, cum ar fi preluarea controlului asupra audiovizualului, încălcarea principiului separării puterii în stat (14 din 17 miniştri AIE vor deţine timp de jumătate de an şi mandatele de deputaţi) şi multe altele. Dar menţinerea actualului Parlament în situaţia în care nu va fi ales preşedintele statului va depăşi orice limite. Asta, de fapt, va delegitima guvernarea AIE.

Publicitate
Categorii:Uncategorized
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: