Prima pagină > Uncategorized > Ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase: „Guvernarea s-a transformat într-o şobolăneală”

Ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase: „Guvernarea s-a transformat într-o şobolăneală”

Declaraţii fără precedent ale ministrului Justiţiei, Alexandru Tănase, făcute într-o emisiune la Radio Europa Liberă, care a fost plasată integral pe internet atât în variantă audio, cât şi în variantă scrisă, pe data de 3 aprilie 2011. În cadrul respectivei emisiuni, ministrul Tănase a fost solicitat să se pronunţe despre mersul reformelor în Justiţie sau, mai bine zis, despre lipsa oricărui progres în acest sens. Pentru că declaraţiile domnului Tănase constituie o premieră absolută, vom începe prin a reproduce aproape integral o parte din respectiva discuţie la microfonul Europei Libere. Deşi bucata este destul de mare, îi asigurăm pe cititorii noştri că totuşi merită făcut efortul de a o citi cu atenţie.

Ministrul Justiţiei acuză dur alianţa de guvernământ

Alexandru Tănase: – Eu cred că noi am făcut un pas, nu mai mult. Deoarece, pentru a avansa rapid, ai nevoie de o conjunctură şi o voinţă politică, care să dorească acest lucru. Eu cred că noi nu avem această conjunctură şi nu există acea voinţă politică de a schimba fundamental totul în Justiţie. Bun, dacă discutăm – şi în alte domenii” (sublinierea noastră).

Europa Liberă: – Bine, dar sunteţi cu toţii bine intenţionaţi, de ce nu schimbaţi?

Alexandru Tănase: – Ceea ce vă spun eu este rezultatul experienţei pe care am avut-o la negocierile pe programul de guvernare pe componenta Justiţiei. Din ceea ce s-a discutat a rămas mult prea puţin. O să vedeţi că sunt fragmentate abordările. Mai bine decât a fost în AIE-1, fără doar şi poate, dar se vede clar că decuplările care s-au făcut au o motivaţie politică clară.

Europa Liberă: – Când o să avem noi scoase la lumină aceste decuplări, ca să ştim detalii?

Alexandru Tănase: – Cred că atunci când se va destrăma Alianţa, lumea va putea vorbi. Acum este riscant. Nu că ar fi un secret, dar şi aşa lucrurile merg prost şi nu ar fi cazul să le complicăm şi noi. Schimbările în Justiţie înseamnă, mai întâi de toate, schimbările de oameni. Nici o lege, oricât de bună ar fi ea, nu-ţi produce un efect, dacă ai un judecător corupt sau incompetent. Nimic n-ai făcut. La capitolul ăsta avem nevoie de o voinţă politică.

O să vedeţi în programul de guvernare, la sfârşitul compartimentului, un asterisc aşa micuţ, pe care nu l-a observat nici presa, în care se menţionează că nici o reformă care se face nu poate afecta stabilitatea în funcţie a persoanelor care deja sunt numite. Asta înseamnă că noi facem reforme structurale pe hârtie, dar atâta timp cât oamenii rămân aceiaşi, nu poţi să te mişti înainte. Dacă un ministru poate fi demis, dacă un demnitar oarecare poate fi dat afară, chiar şi abuziv, atunci un judecător nu poate fi nici abuziv destituit.

Mecanismul este într-atât de complicat şi sofisticat, cu atâtea garanţii, încât nu ai cum să-l dai afară pe un judecător. Asta înseamnă că trebuie să existe o voinţă de fier la nivel de majoritate parlamentară, la nivel de instituţie prezidenţială de a merge foarte şi foarte dur pentru o perioadă de opt-nouă luni de zile pentru ca să curăţim sistemul. Noi am aprobat proiectul cu lichidarea instanţelor economice. Sunt de-acum două sau trei luni, dar în Guvern şi în Parlament nu are nimeni de gând să-l discute. Şi nu că ar fi rău intenţionaţi. Toată lumea înţelege că este un proiect care poate dinamita şi arunca în aer toată construcţia politică care a fost făcută.

Trebuie să existe o voinţă de fier la nivel de majoritate parlamentară, la nivel de instituţie prezidenţială de-a merge foarte şi foarte dur pentru o perioadă de opt-nouă luni de zile pentru ca să curăţim sistemul.

Discutăm de Curtea Supremă de Justiţie – noi trebuie să dăm afară cel puţin 70-80 la sută din judecătorii Curţii Supreme de Justiţie. Altfel nu faci nimic. Sigur că proiectul ăsta fără un sprijin politic parlamentar nu ai cum să-l demarezi. Reformele care ţin de competenţe, ca să nu mai fie Curtea Supremă unica instanţă care decide, să se facă Justiţia ca în toată lumea, în judecătorii.

Sistemul Voronin, în ce consta esenţa lui? Centralizarea la finalitatea procesului, ca să-l poţi controla, şi asta a finalizat procesul de Justiţie la Curtea Supremă de Justiţie şi îl controla acolo, nu îl interesa ce se întâmplă jos. La capitolul ăsta, iarăşi, când am discutat programul de guvernare, obiecţii sunt foarte multe.

Aşa că, în ciuda aparenţelor, în realitate, nu cred eu că s-a ajuns la momentul când putem vorbi de o voinţă politică de fier. Iată de ce şi reformele care se derulează vizează mai mult aspecte foarte importante de structură, procedură, simplificări. Am reformat sistemul executorilor judecătoreşti. Aici nu a existat o rezistenţă politică. Am făcut o amplă reformă a avocaturii. Nu a existat rezistenţă politică. La şedinţa de ieri în Parlament, când se vota o simplă modificare la Legea notariatului, absolut inofensivă, care elimina nişte lacune în legislaţie, care mai permiteau abuzuri, să vedeţi ce reacţii am avut, din păcate, din toate direcţiile.

Europa Liberă: Toată lumea e sensibilă?

Alexandru Tănase: Da, cam aşa.

Destrămarea AIE, într-un viitor previzibil

Aici încheiem primul citat din textul de la Europa Liberă ca să tragem câteva concluzii absolut pertinente.

Interlocutorul jurnaliştilor de la Radio Europa Liberă, care este chiar un membru al Guvernului Filat 2, ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, cel care deţine şi funcţia de prim-vicepreşedinte în partidul premierului Filat (PLDM), recunoaşte public că reformele fundamentale în Justiţie sunt imposibil de efectuat în condiţiile guvernării Alianţei pentru Integrare Europeană, mai bine zis, din cauza intereselor oculte din interiorul alianţei de guvernământ. Şi nu doar în Justiţie, ci în toate domeniile, după cum afirmă Alexandru Tănase.

Ministrul Alexandru Tănase spune, de fapt, ceea ce am afirmat noi încă de la instalarea la putere a AIE 1, atunci când din arcul guvernamental mai făcea parte şi Serafim Urechean cu deja defunctul AMN. Mai mult, ministrul Tănase nu doar că denunţă public caracterul clientelar al AIE, format din grupuri mafiote de interese, ci chiar vorbeşte despre destrămarea inevitabilă a alianţei de guvernământ. Cel puţin, asta este de înţeles din declaraţiile ministrului Justiţiei.

Atunci când vorbeşte de lipsa de voinţă politică din cadrul AIE, Alexandru Tănase îi are în vedere pe toţi liderii coaliţiei de guvernământ: Vladimir Filat, Marian Lupu, Mihai Ghimpu. Aşa cum am afirmat mai sus, chiar dacă nu le rosteşte numele lor, pe ei îi acuză Alexandru Tănase de lipsă de voinţă în promovarea reformelor în Justiţie şi de perpetuarea din interes a corupţiei în sistemul judecătoresc. Asta, de fapt, şi afirmă Alexandru Tănase: liderii partidelor aflate la guvernare, PLDM, PD şi PL, sunt interesaţi de menţinerea mafiei din Justiţie, pentru că asta le aduce profituri uriaşe. Pentru conformitate, mai cităm câteva afirmaţii făcute de ministrul Justiţiei la Radio Europa Liberă.

Cei care şi îşi rup cămaşa pe piept că sunt gata să facă reforme, în realitate sunt interesaţi de menţinerea corupţiei în Justiţie

Alexandru Tănase: – […] Atâta timp cât nu va fi spartă rezistenţa şi spiritul ăsta corporativ (din sistemul judecătoresc – n.n.) nu se va face nimic. Anul trecut, Consiliul Superior al Magistraturii, în cazul Muruianu, a adoptat decizia, foarte interesantă. Eu am contestat-o, ca ministru, în instanţă. Sigur că am pierdut toate procesele prin care s-a stabilit că un judecător nu poate fi sancţionat disciplinar, dacă hotărârea lui judecătorească a rămas în vigoare. Asta înseamnă că dacă printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă eşti condamnat ilegal la 10 ani de puşcărie, judecătorul ăsta nu poate fi tras la răspundere disciplinară.

Practic, au exclus Curtea Supremă total de sub controlul disciplinar şi 80 la sută din ceea ce fac curţile de apel şi o parte din deciziile care se dau în instanţele de fond. Iată care este situaţia. Şi acum avem câteva cazuri strigătoare la cer când trebuie dat afară un judecător de la Curtea Supremă de Justiţie. Avem şase luni de zile, noi nu putem să ajungem la un final, că ba se îmbolnăveşte, ba nu se îmbolnăveşte. Şi este cel mai mare obstacol faptul că deciziile pronunţate de acest judecător sunt irevocabile şi nu poţi să le depăşeşti. Mai apoi această tâmpenie a fost consolidată printr-o hotărâre a Curţii Constituţionale, care a spus acelaşi lucru.

Şi atunci iese că sistemul ăsta corporativ utilizează întregul set de garanţii, pe care l-am dat noi, ca stat, ca ei să se protejeze de abuzuri; dar, în realitate, ei înşişi comit abuzuri! Şi aici este problema cea mai mare. Este favorizat acest lucru de două elemente. În primul rând, ei văd că clasa politică este incapabilă să asigure o guvernare eficientă, deoarece nu poate alege şeful statului doi ani de zile. Şi alegerile, şi referendumurile, şi tot haosul ăsta care aşa se perpetuează, le demonstrează lor, clar, că ăştia sunt slabi. Ei mâine vor pleca, dar noi suntem numiţi pe viaţă, noi suntem puternici, facem ce dorim. La nivel parlamentar, ei ştiu exact că toată lumea şovăie, ştiu exact că o bună parte din cei care declară şi îşi rup cămaşa pe piept că sunt gata să facă reforme, în realitate sunt ancoraţi în tot felul de relaţii şi tot felul de angajamente şi obligaţii, pe care nici nu le poţi sesiza.

Europa Liberă: – Pentru că sunt cu pufuşor?

Alexandru Tănase: – Sunt cu pufuşor, au interes, este foarte uşor şi este foarte bine să-ţi promovezi o afacere, când ai un judecător în buzunar. Eu vreau să vă spun că este mult mai avantajos să ai trei judecători, decât să-ţi faci un business, să-ţi deschizi un magazin sau un restaurant. Este mult mai profitabil. Şi mai bănos lucrul ăsta. Cu mult mai puţine riscuri. Lumea cunoaşte chestia asta. Sumele de bani şi circuitul, care este în tot sistemul ăsta, este unul impunător.

Iată de ce rezistenţa este una enormă şi va fi posibil de a o înfrânge numai atunci când mesajul va fi unul clar şi univoc, că aşa nu mai merge. La începutul mandatului meu am venit cu un asemenea mesaj. Şi vreau să vă spun că, de fapt, a fost o reacţie la care m-am şi aşteptat, oamenii au început să se gândească, să-şi schimbe puţin tehnicile de lucru şi chiar am avut şi o îmbunătăţire pentru anul trecut. O scădere cu 30 la sută a numărului de cereri depuse de cetăţeni la Curtea Europeană. Nici un stat nu a înregistrat aşa ceva.

Dar când au văzut că, de fapt, politicul este slab, că, de fapt, toată viaţa publică şi viaţa politică, şi guvernarea s-au transformat într-o şobolăneală, şi într-o mâncărime, că se intră din campanie în campanie, din referendum în referendum, şeful statului nu este ales, ei evident că s-au repliat. Acum, după Anul Nou, în al doilea mandat, eu văd foarte clar cum începe o reconfigurare. Cum a reapărut din nou domnul Muruianu, cum din nou insistă să rămână la conducerea Curţii Supreme de Justiţie.

Europa Liberă: Oricum în ochii opiniei publice, el a obţinut o mică victorie. Ce-i de făcut? Acum descrieţi un tablou de-a dreptul, i-aş spune, sinistru, când cele două ramuri ale puterii sunt neputincioase. Ce-i de făcut?

Alexandru Tănase: Este o singură soluţie, ca toţi actorii politici să se angajeze în reformarea Justiţiei. Atunci când ministrul Justiţiei merge şi încearcă să lupte cu ei, iar pe la spatele meu jumătate din colegi se şuşotesc şi îşi aranjează afacerile, nimic nu se va schimba. Asta este realitatea. Lucrul ăsta, anul trecut, cu o jumătate de voce l-am declarat şi cadrul fostei majorităţi, şi în cadrul mai multor foruri de discuţii politice. Nu merge figura, fraţilor. Nu se va schimba nimic.

Eu înţeleg că este foarte convenabil să ai o sperietoare, să o scoţi când îţi convine ţie, dar pe la spate să-şi aranjeze toţi dosarele, interesele ş. a. m. d. Şi culmea este că lucrurile astea sunt cunoscute. Atunci când se va ajunge la un moment când absolut nimeni nu va mai pune mâna pe telefon şi nu va încerca să-ţi rezolve problemele recurgând la serviciile unui sau altui judecător şi când angajamentul de a da afară pe toţi cei care sunt analfabeţi, corupţi va fi unul absolut de nezdruncinat, eu vreau să vă spun că atunci cei care vor rămâne în sistem vor accepta noile valori, valorile normalităţii.”

 Ministrul Justiţiei, primul care a spart gheaţa

Noi nu punem mâna în foc pentru justeţea tuturor afirmaţiilor lui Alexandru Tănase. Dimpotrivă, avem şi unele rezerve în anumite chestiuni, cum ar fi, spre exemplu, cele ce ţin de războiul Puterii cu Muruianu. Avem impresia că în acest caz, lupta cu corupţia din Justiţie se confundă pe alocuri cu lupta pentru subordonarea Justiţiei de către Putere. Este mai mult decât îngrijorător şi angajamentul stahanovist al ministrului Tănase de „a da afară 70-80 la sută din judecătorii Curţii Supreme de Justiţie”. Un ministrul responsabil nu poate face asemenea declaraţii într-un stat de drept. Pot fi daţi afară acei judecători care sunt corupţi şi incompetenţi, dar nu cu hurta, nu aşa se face reforma în Justiţie.

Dar asta este pe de o parte. Pe de altă parte însă, ceea ce e de reţinut este că ministrul Justiţiei, atunci când se referă la realităţile din cadrul AIE, spune adevărul. Dincolo de interesele şi calculele pe care le putem bănui că le are făcând aceste declaraţii, ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, a diagnosticat corect principalele vicii de care suferă actuala guvernare: protecţionism, corupţie, lipsă de voinţă politică în promovarea reformelor. De fapt, Alexandru Tănase este primul şi, deocamdată, singurul membru al Executivului, al arcului puterii care demască actuala alianţă de guvernământ ca pe una viciată până-n măduva oaselor de corupţie şi interese mafiote. Prin declaraţiile făcute la Europa Liberă, atenţie, la un post de radio american, Alexandru Tănase dezvăluie concreşterea structurilor puterii la cel mai înalt nivel cu grupurile de afaceri şi interlope. Iată că noi spuneam acest lucru chiar de la instalarea la guvernare a AIE. Mulţi nu ne-au crezut. Acum acelaşi lucrul îl spune un membru al Guvernului, ministrul Justiţiei şi primul adjunct al premierului Filat pe linie de partid, Alexandru Tănase. Nici pe el n-au să-l creadă?

Sergiu PRAPORŞCIC, FLUX

P.S.: După apariţia acestui text pe site-ul FLUX, am fost contactat de mai multe persoane care mi-au spus că această ieşire publică a lui Alexandru Tănase ar putea însemna divorţul lui de PLDM şi de Vladimir Filat. Potrivit respectivelor persoane, s-ar putea ca Alexandru Tănase să procedeze la fel cum a procedat şi Vitalie Nagacevschi, care a părăsit partidul premierului Filat, reluându-şi activitatea de avocat şi intrând în cercul de oameni de încredere ai prim-vicepreşedintelui Parlamentului, Vladimir Plahotniuc.

Sergiu PRAPORŞCIC, FLUX

  1. aprilie 15, 2011 la 11:06 am

    Tănase trebuie să își asume responsabilitatea acestor 2 ani cât a fost în PLDM, nu avem de ce să îl facem erou acum.

  1. No trackbacks yet.

Lasă un comentariu