Prima pagină > Uncategorized > Cu cabinetul Filat avem o conlucrare mai bună decât cu fosta guvernare (video)

Cu cabinetul Filat avem o conlucrare mai bună decât cu fosta guvernare (video)

Interviu cu preşedintele raionului Ştefan Vodă, Valeriu Berilă, liderul organizaţiei teritoriale a PPCD

– Cum reuşeşte administraţia raionului Ştefan Vodă să-şi onoreze obligaţiunile în condiţii de criză economică?

– Criza economică a afectat toată Republica Moldova, inclusiv raionul Ştefan Vodă. Ea se face resimţită în toate domeniile. Din fericire, nu avem restanţe la plasa salariilor bugetarilor. Însă transferurile de la Bugetul de Stat către bugetele administraţiei publice locale de nivelul unu şi doi se efectuează cu anumite reţineri. Dar, deocamdată, ne descurcăm. Recesiunea economică i-a forţat pe mulţi dintre locuitorii raionului Ştefan Vodă care erau plecaţi la muncă peste hotare să revină acasă. Problema cea mai mare cu care ne confruntăm este plasarea în câmpul muncii a acestor oameni. În afară de aceasta, creşterea ratei şomajului, provocată de criza economică, duce la diminuarea veniturilor la bugetele locale. 60 la sută din impozitul pe salariu revine bugetului raional, iar celelalte 40 la sută – bugetului local. În aceste condiţii, administraţia raionului Ştefan Vodă încearcă să atragă investitori, să aducă investiţii din afară. Astfel, avem deja un om de afaceri din Statele Unite ale Americii care a investit 600 000 de dolari în tehnică agricolă. Acest businessman are încredere în noi şi noi îl ajutăm să-şi organizeze afacerea. Intenţiile lui sunt foarte serioase, el vrea să înfiinţeze o fermă de păsări şi să cultive grăunţoase pentru creşterea păsărilor. Totodată, acest investitor are intenţii foarte serioase privind construirea unei fabrici pentru producerea sucului de fructe şi pentru conservarea legumelor.

Noi suntem conştienţi că veniturile la bugetul raional şi la cele locale depind, în mod direct, de activitatea economică din raionul nostru. Astfel, suntem obligaţi ca să creăm condiţii optime pentru iniţierea şi dezvoltarea afacerilor, mai ales că acum se întorc acasă mulţi dintre compatrioţii noştri care au muncit peste hotare. Ei trebuie să dispună de toate condiţiile ca să investească banii pe care i-au câştigat peste hotare în afaceri profitabile. Noi suntem singurul raion din Republica Moldova care am elaborat, cu ajutorul IDRAD-ului (Institutul pentru Dezvoltare Regională şi Administrativă Durabilă), un master-plan care prevede amenajarea a 4 parcuri industriale în raionul Ştefan Vodă: la Răscăieţii Noi, în oraşul Ştefan Vodă şi pe segmentul Popeasca, Ermoclia, Feşteliţa. Deja am şi început unele lucrări, s-au eliberat nişte terenuri. În momentul de faţă, construcţia parcurilor industriale este singura soluţie pe care o avem pentru problemele noastre, ca să putem angaja lumea în câmpul muncii şi să avem şi venituri la buget. Administraţia publică locală este obligată să facă totul pentru a rezolva problema economică, aşa cum şi conducerea centrală este obligată să asigure dezvoltarea economiei naţionale, în primul rând industrializarea ţării. Prima etapă este prelucrarea produselor agricole care sunt cultivate la noi, ele trebuie ambalate, conservate şi comercializate. Moldovenii trebuie să consume produse autohtone, nu cartofi şi morcovi importaţi din Polonia. Noi am reuşit chiar să identificăm noi pieţe de desfacere, să exportăm produsele noastre agricole pe pieţele din Bulgaria, Germania, România.

Cele mai mari probleme le avem în domeniul vinificaţiei. Până nu demult, aveam 8, dar acum deja avem 9 fabrici de vin pe teritoriul raionului Ştefan Vodă. Este un potenţial industrial foarte mare, dar care astăzi se confruntă cu o criză profundă.

– Exportul vinului în vrac, pe care l-au permis noile autorităţi ale Republicii Moldova, este o soluţie pentru deblocarea situaţiei?

– Da, exportul vinului în vrac este o soluţie. Dar acest export trebuie să fie controlat de autoritatea publică centrală. Aceste exporturi trebuie să aducă bani. Din păcate, avem experienţa proastă că am exportat struguri în Ucraina şi până astăzi nu am mai primit banii. Nu vreau să spun că trebuie să se revină la practica amenzilor pentru nerepatrierea în termen a banilor din exporturi, iar întreprinderile datoare să suporte, ca pe vremuri, amenzi de 300 la sută din valoarea exportului, dar, oricum, este necesar ca Ministerul de Finanţe să urmărească cum sunt repatriaţi banii obţinuţi din marfa exportată.

– Care sunt relaţiile raionului Ştefan Vodă cu administraţia centrală, cu Guvernul Filat, cum vă împăcaţi cu noii guvernanţi?

– În calitatea mea de preşedinte de raion am căutat tot timpul să am relaţii bune cu administraţia centrală, altfel este imposibil să rezolvi multele probleme pe care le avem la nivel local. Din această perspectivă pot spune că eşti obligat să întreţii o relaţie bună cu cei din administraţia centrală, chiar dacă facem parte din formaţiuni politice diferite. Nu vreau acum să le reproşez foştilor guvernanţi că atunci când am avut probleme nu au vrut să mă asculte. M-au ascultat, dar nu pot să pun că aş fi reuşit să rezolv problemele pe care le aveam. Unele probleme am reuşit totuşi să le rezolv. Aş putea spune că am avut cu guvernele Tarlev şi Greceanâi o conlucrare cât de cât satisfăcătoare.

În primăvara şi vara lui 2009 toţi au fost implicaţi în alegeri şi asta a afectat buna concurare dintre administraţia publică locală şi cea centrală.

Cu noua guvernare am găsit limbă comună, am găsit înţelegere. Prima vizită efectuată de către premierul Vlad Filat în teritoriu a fost la Ştefan Vodă. Am avut o discuţie constructivă. Premierul a înţeles care sunt problemele cu care ne confruntăm şi acum conlucrăm ca să le rezolvăm. Cred că vom avea o relaţie mai bună decât am avut-o cu fosta guvernare. Foştii premieri nu au catadicsit nici măcar o dată să-l sune la mobil pe preşedintele raionului Ştefan Vodă. Dar Vlad Filat m-a sunat, şi nu o singură dată, mai ales în momentul în care ne-am confruntat cu aşa probleme grave ca deflagraţia gazoductului sau gripa pandemică.

– Dar ce ar trebui să schimbe noua guvernare, poate chiar premierul Vladimir Filat, în relaţiile cu administraţia publică locală, astfel ca să nu repete greşelile vechii guvernări?

– Deja unele lucruri au fost schimbate. Înainte era Ministerul Administraţiei Publice Locale care avea în subordine direcţia control administrativ. Această direcţie, practic, gestiona activitatea serviciilor desconcentrate. Ca să realizezi ceva în comun cu cei de la serviciile desconcentrate trebuia să apelezi mai întâi la direcţia control administrativ şi să obţii aprobarea lor. După 28 iulie am stabilit o altfel de relaţie cu cei de la serviciile desconcentrate, o relaţie de conlucrare, care deja a dat şi rezultate pe care le resimte şi populaţia. Eu nu am ambiţia ca aceste servicii să fie subordonate preşedintelui raionului Ştefan Vodă, Valeriu Berilă, ci să fie cooperanţi, să putem să conlucrăm ca să fim eficienţi. Acest lucru a fost posibil datorită indicaţiilor date de premierul Filat, care le-a cerut serviciilor desconcentrate să conlucreze cu administraţia publică locală.

Publicitate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: