Prima pagină > Politica > Prietenii lui Marian Lupu, împotriva Istoriei Românilor

Prietenii lui Marian Lupu, împotriva Istoriei Românilor

Membri ai organizaţiei de tineret a partidului „Edinaia Rossia” din Federaţia Rusă, „Molodaia Gvardia”, cunoscută prin relaţiile sale speciale cu separatistul Igor Smirnov, precum şi deputatul din „Edinaia Rossia”, Maxim Mişcenko, au votat recent, alături de tinerii proruşi din Moldova, o rezoluţie prin care se pronunţă împotriva predării în şcolile din Moldova a obiectului Istoria Românilor. Aceştia califică Istoria Românilor, drept istoria „ocupanţilor”.În Republica Moldova, Partidul Democrat, condus de Marian Lupu, este formaţiunea politică care are cele mai strânse relaţii cu partidul de guvernământ din Federaţia Rusă, „Edinaia Rossia”, condus de premierul rus Vladimir Putin. Recent, Lupu şi-a intensificat şi mai mult relaţiile cu acest partid punând bazele unui acord de colaborare, care urmează să fie semnat până la sfârşitul acestui an între liderul PD, Marian Lupu, şi preşedintele „Edinaia Rossia”, spicherul Dumei de la Moscova, Boris Grâzlov. Numai în ultima lună, Lupu, care este şi candidatul AIE la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, a efectuat deja două vizite în Federaţia Rusă la invitaţia conducerii partidului „Rusia Unită”. Pe 20 noiembrie, în cadrul ultimei vizite la Sankt-Petersburg, Lupu a mers în Rusia pentru a participa la lucrările congresului al XI-a al Partidului „Rusia Unită”, unde a avut mai multe întâlniri bilaterale cu conducerea acestei formaţiuni, precum şi a pus în discuţie subiectul semnării acordului de colaborare între PD şi „Rusia Unită”.

Pe data de 22 noiembrie, Liga Tineretului Rus din Moldova a desfăşurat o dezbatere cu tematica: „Cel fel de istorie trebuie studiată în Republica Moldova – Istoria Moldovei sau Istoria Românilor?”. La această dezbatere au participat membri ai Asociaţiei Istoricilor din Moldova, membri ai Ligii Tineretului Rus din Moldova, preşedintele Congresului Comunităţii ruse, liderul Mişcării Ravnopravie, Valeri Klimenko, deputat rus din „Edinaia Rossia”, Maxim Mişcenko, preşedintele organizaţiei „Molodaia Gvardia”, Alexei Liubţov, şi un membru al Ambasadei Rusiei la Chişinău.

La finele acestei dezbateri majoritatea participanţilor au votat o rezoluţie prin care cer autorităţilor Moldovei să interzică studierea Istoriei Românilor şi să introducă în şcoli predarea Istoriei Moldovei.

Rezoluţia nu a fost votată de membrii Asociaţiei Istoricilor din Moldova, care au declarat că tinerii proruşi au refuzat categoric să accepte idei de compromis pe marginea acestui subiect şi că i-au solicitat istoricilor să se pronunţe ferm pentru ce istorie pledează. „Pentru a evita contradicţiile din societate, chiar organismele europene au propus ca disciplina să se numească Istoria, sarcina elaborării conţinuturilor manualelor revenind specialiştilor. Nu vrem să discutăm problemele legate de istorie cu ingineri sau cu persoane afiliate politic. Implicarea persoanelor din cadrul ambasadei Rusiei la Chişinău şi a celor din organele de conducere ale Rusiei în discuţii legate de istoria care trebuie studiată, poate fi calificată drept o ingerinţă în problemele interne ale ţării”, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, istoricul Sergiu Mustaţă, citat de Infotag.

Liderul Ligii Tineretului Rus din Moldova, Igor Tuleanţev, a declarat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, că istoria naţională a Republicii Moldova trebuie să fie Istoria Moldovei. „Studierea Istoriei Românilor trebuie interzisă, deoarece etnonimul de român ignoră caracterul multinaţional al Republicii Moldova. Această istorie este alcătuită în baza concepţiei românismului, care are la fundament naţionalismul românesc radical. Acest lucru este dovedit chiar şi de Consiliul Europei. Un alt punct este că în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, sub steagul românismului şi cu lozinci de purificare a poporului român, nazistul Ion Antonescu a ucis circa 500 de mii de oameni pe teritoriile ocupate dintre Bug şi Prut. În acest sens, participanţii mesei rotunde cer autorităţilor statului să nu permită reintroducerea predării Istoriei Românilor în şcoli şi să fie introdusă Istoria Moldovei”, a declarat preşedintele Ligii, Igor Tuleanţev.

Menţionăm că Liga pe care o conduce Igor Tuleanţev este cunoscută prin caracterul său antiromânesc. Această organizaţie pledează pentru declararea limbii ruse drept a doua limbă de stat şi pentru apropierea Moldovei de politica Federaţiei Ruse. Tinerii proruşi, conduşi de Tuleanţev, deseori, organizează mitinguri prin care scandează „Vrem limba rusă să fie limbă de stat” şi „Te iubim, Rusia!”.

Victor TĂNASE, FLUX

Publicitate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: