Prima pagină > Uncategorized > Filat confirmă că funcţionarii publici din administraţia centrală sunt angajaţi pe criterii politice

Filat confirmă că funcţionarii publici din administraţia centrală sunt angajaţi pe criterii politice

2010

Primul-ministru Vladimir Filat a recunoscut public că angajarea funcţionarilor în toate instituţiile subordonate Guvernului se efectuează pe criterii politice. Filat a declarat acest lucru în faţa camerei de luat vederi de la Publika TV. Iată ce relatează acest post TV de ştiri:
„Premierul Vlad Filat recunoaşte că a emis o dispoziţie, prin care obligă toate instituţiile pe care le are în subordine să coordoneze cu el orice numire sau disponibilizare dintr-o funcţie sau alta. Deşi documentul a fost semnat încă în noiembrie, existenţa lui a devenit cunoscută publicului doar după ce a fost publicat pe un blog de pe Internet.

Filat a declarat, în exclusivitate pentru Publika TV, că el avizează numirile în funcţiile-cheie la toate ministerele şi agenţiile. Prim-ministrul crede că acest control este absolut firesc în condiţiile în care el este responsabilul direct de acţiunile Guvernului.
Şeful cabinetului de miniştri a ţinut să precizeze că, până astăzi nu a respins nici un candidat la o funcţie publică propus de un ministru sau altul, dar spune că este decis să intervină în cazul în care vreo persoană incompetentă ar încerca să ocupe nemeritat un fotoliu în Guvern”.

Atunci când reporterul de la Publika TV l-a întrebat cum este posibil ca prim-ministru să „avizeze” numirea în funcţie a funcţionarilor de la toate ministerele şi agenţiile guvernamentale, Vladimir Filat a răspuns: „Staţi un pic, eu nu văd contradicţia. Eu nu vorbesc despre faptul că această numire trebuie să fie cu acceptul meu. Am spus că eu urmează fă fiu informa în cazul unei sau altei numiri”.

Două constatări se impun aici:
Prima. Premierul Filat, deşi a făcut studii juridice la Iaşi, este, de fapt, un analfabet în domeniul dreptului. Filat nu cunoaşte o chestiune elementară: el în calitate de premier nu are nici un drept să se implice în numirea angajaţilor din ministere şi agenţii guvernamentale. Aceste persoane sunt funcţionari publici, care pot ocupa respectivele funcţii doar prin concurs (prin promovare sau transfer, dacă respectiva persoană deja este funcţionar public). Acest fapt este stabilit cât se poate de clar de Legea cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public. Această lege nu admite ca funcţionarii publici să fie angajaţi pe criterii politice, adică prin protecţionism, şi exclude orice intervenţie a premierului sau a altui demnitar de stat la numirea acestuia. Doar miniştrii şi viceminiştri sunt numiţi în funcţie pe criterii politice, în rest, toţi angajaţii ministerelor şi ai agenţiilor guvernamentale – în bază de concurs.

A doua constatare. Declaraţia făcută de Filat demonstrează că în toate instituţiile puterii centrale angajările se fac pe criterii politice: dacă eşti de la PDLM, atunci eşti numit în funcţie pentru că obţii avizul pozitiv de la primul-ministru, dacă eşti de la PL, AMN sau PD, tot s-ar putea să-l obţii. În rest, caută-ţi de lucru în altă parte pentru că în administraţia centrală angajările se fac pe criterii politice (s-ar putea să ai totuşi o şansă dacă eşti rudă cu Filat sau cu un alt demnitar). Protecţionismul şi cumătrismul este practicat în administraţia centrală nu de acum o zi-două, ci din noiembrie 2009, moment în care Filat a semnat respectiva dispoziţie. „Până astăzi nu am respins nici un candidat la o funcţie publică propus de un ministru sau altul”, declară Filat. Deci, până acum toţi funcţionarii angajaţi „la un minister sau altul” au fost propuşi doar pe criterii politice sau de rudenie. Deci, din noiembrie 2009 până în prezent, în Guvern s-a practicat pe larg protecţionismul şi nepotismul. Filat nici măcar nu a încercat să ascundă că a emis această dispoziţie abuzivă. Acum rămâne doar să ne imaginăm modul brutal şi ilegal în care a fost executată aceasta de către toate subdiviziunile Guvernului.

Şi încă ceva. Publika TV a anunţat că a aflat despre respectiva dispoziţie a premierului Filat după ce aceasta a fost publicată în facsimil pe un blog. Noi vom preciza că facsimilul dispoziţiei lui Filat a fost apoi preluat pe mai multe bloguri şi chiar pe unele portaluri de ştiri. Iată că toate aceste facsimiluri au dispărut în mod subit. Nu este greu să-ţi dai seama că acestea au dispărut de pe net doar în urma intervenţiilor „democratice” şi absolut „liberale” ale premierului Filat. Acest caz este unul dintre multe altele care demonstrează că în Republica Moldova presa nu este independentă şi că dreptul cetăţeanului la informaţie este suprimat în mod brutal.

Sergiu PRAPORŞCIC, FLUX

Publicitate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: