Prima pagină > Uncategorized > Republica Moldova a pierdut un nou dosar la CEDO

Republica Moldova a pierdut un nou dosar la CEDO

O mamă cere statului să dezvăluie cauzele morţii fiului său

Republica Moldova a pierdut un nou dosar la CEDO. De această dată este vorba despre Liubov Anuşca, căreia autorităţile statului au refuzat să ofere detaliile cu privire la circumstanţele morţii fiului său, Ion Anuşca, în perioada satisfacerii serviciului militar.

În anul 2004, militarul în termen Ion Anuşca a decedat în una din unităţile militare, iar procurorul militar a ajuns la concluzia că este vorba de un suicid. Curtea Europeană a constatat încălcarea articolului 2 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care prevede garantarea dreptului la viaţă şi a procedurilor efectuate de procurori. Igor Ţurcanu, vicepreşedintele Asociaţiei Juriştilor Creştin-Democraţi (AJCD), care a acordat asistenţă juridică gratuită doamnei Liubov Anuşca, a menţionat faptul că ancheta a durat 3 ani şi 7 luni, iar fotografiile cadavrului au dispărut din dosar. În urma examinării dosarului, CEDO a obligat Republica Moldova să ofere o despăgubire morală de 8 000 Euro.Ion Anuşca a fost înrolat în rândurile Armatei Naţionale a Republicii Moldova la vârsta de 17 ani, iar decesul lui a intervenit cu doar 26 de zile până la demobilizare. „Odată ce statul a luat un om în structurile sale, era obligat să-l protejeze şi să-l întoarcă societăţii şi familiei în viaţă şi în aceeaşi condiţie de sănătate ca în momentul mobilizării”, consideră Anuşca, mama ostaşului decedat.

În cadrul unei conferinţe de presă, în care s-a făcut publică decizia CEDO ăn cazul Anuşca împotriva Republicii Moldova, preşedintele AJCD, Radu Buşilă a reiterat necesitatea reformării instituţiei Procuraturii Republicii Moldova, astfel încât procurorii să devină magistraţi şi să se bucure de inamovibilitate şi stabilitate în funcţie. „În caz contrar, astfel de cazuri câştigate la CEDO de cetăţeni şi pierdute de către Republica Moldova vor continua”, a declarat Radu Buşilă.

Cazul „Anuşca împotriva Republicii Moldova” reprezintă primul dosar pierdut de Guvernul nostru în baza articolului 2 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care prevede „garantarea dreptului la viaţă”.

FLUX

Publicitate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: