Prima pagină > Uncategorized > Republica Moldova – coada Europei

Republica Moldova – coada Europei

Republica Moldova nu a făcut nici un progres economic şi rămâne în continuare cea mai săracă ţară din Europa. Potrivit datelor Eurostat (Agenţia europeană pentru statistică), ţara noastră se situează în coada clasamentului de pe continent în ceea ce priveşte Produsul Intern Brut (PIB), veniturile şi puterea de cumpărare a populaţiei pe cap de locuitor.

Ocupând locul 44 din 44 la aceşti indicatori ai nivelului de trai, cu un PIB pe cap de locuitor de doar 861 €, Republica Moldova este totuşi rămasă detaşat în urma penultimei ţări, Georgia, care are un indicator de 2 ori mai mare: un PIB de 1686 € pe cap de locuitor.

Printre ţările cele mai sărace ale Europei, alături de Republica Moldova şi Georgia, sunt Ucraina (1770 €), Armenia (2433 €), Albania (2510 €) şi Bosnia-Herţegovina (2995 €). În fruntea clasamentului se situează Luxemburgul (71646 €), urmat de Danemarca (38247 €), Irlanda (36600 €), Elveţia (35360 €), Suedia (24963 €), Olanda (32356 €), Finlanda (31770 €) şi Austria (31508 €).

În acest clasament, România se situează pe locul 32 din 44, cu un PIB pe cap de locuitor de 5488 €, ceea ce reprezintă de 6,37 ori mai mult decât acelaşi indicator în cazul Republicii Moldova.

Prezentăm alăturat cartograma clasamentului statelor europene privind PIB-ul pe cap de locuitor şi o hartă economică anamorfică, aceasta reflectând ponderea economică reală a fiecăruia dintre cele 44 de state. Trei dintre cele 47 de ţări europene nu au intrat în acest clasament, fiind vorba despre microstate ca Andora, Lichtenstein şi Monaco.

FLUX

Publicitate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: