Prima pagină > Părerea mea > Câţi securişti de la SIS sunt, totuşi, kaghebişti?

Câţi securişti de la SIS sunt, totuşi, kaghebişti?

La sfârşitul lunii decembrie a anului trecut, şeful aparatului directorului Serviciului de Informaţii şi Securitate, domnul Oleg Mâţa, ne-a expediat o scrisoare prin poştă prin care ne informează că nu ne poate oferi informaţiile pe care le-am solicitat de la SIS în articolul „KGB rediviva! De la KGB la SIS şi de la SIS la KGB”, publicat în ediţia din 4 decembrie a ziarului nostru. În acel material am relatat povestea unui omulean care ne-a trecut pragul redacţiei şi care susţinea că, după ce AIE l-a numit în funcţia de director pe Gheorghe Mihai, în cadrul acestei structuri au început remanieri importante de cadre. Din spusele informatorului nostru, mulţi dintre ofiţerii tineri, care nu au experienţa activităţii în structurile de securitate sovietice, adică în KGB, ofiţeri care au absolvit şcoli în Occident, inclusiv, în România, sunt concediaţi, iar în locul lor sunt angajaţi vechii kaghebişti sovietici.Informaţia acestuia ne-a părut plauzibilă şi pentru faptul că Gheorghe Mihai este el însuşi un vechi kaghebist, fapt confirmat chiar de pagina web a SIS-ului, care aminteşte acest detaliu din biografia directorului SIS ca pe un titlul de glorie:

Între anii 1975 şi 1977 a îndeplinit serviciul militar în termen. În anul 1978 a fost încadrat în serviciul militar în cadrul organelor securităţii de stat. După absolvirea cursurilor superioare specializate din or. Minsk în anul 1979, a activat în calitate de împuternicit operativ, împuternicit operativ superior în secţia raională Briceni. Între anii 1983 şi 1985 a urmat cursurile de pregătire a cadrelor de conducere la şcoala superioară a Comitetului Securităţii de Stat al fostei URSS din or. Moscova, după care a deţinut diferite funcţii de conducere în cadrul organelor securităţii de stat, avansând până la cea de şef de direcţie generală din cadrul aparatului central al Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova”.

Atunci am solicitat conducerea SIS să ne prezinte numărul şi procentul de colaboratori care se trag din vechiul sistem, adică din KGB, cu numele acestora şi poziţia în ierarhie.

Şeful aparatului directorului SIS, Oleg Mâţa, ne-a dat însă următorul răspuns: „Informaţiile solicitate, vizând colaboratorii care provin din vechiul sistem, nu pot fi prezentate pe motiv că acestea constituie date despre identitatea şi calitatea ofiţerului de informaţii şi securitate. Or, potrivit articolului 64, aliniat 1 din Legea numărul 170-XVI din 19 iulie 2007 privind statutul ofiţerului de informaţie şi securitate, datele despre identitatea şi calitatea ofiţerului de informaţii constituie secret de stat”. Noi, bineînţeles, nu dorim să atentăm la secretul de stat şi, bineînţeles, renunţăm la solicitarea de a ni se dezvălui „identitatea şi calitatea ofiţerilor de informaţii şi securitate”. Noi înţelegem că identitatea soldaţilor frontului invizibil care stau la straja Republicii Moldova (sperăm că nu a altui stat) nu poate fi dezvăluită inamicului, aşa cum se spune că ar fi procedat conducerea SIS, pe când Valeriu Pasat era securistul nr.1, oferind FSB-ului rusesc şi MGB-ului transnistrean dosarele unor agenţi moldoveni sub acoperire ce acţionau la Tiraspol şi care, drept consecinţă, au fost lichidaţi. Dar, totodată, conducerea SIS ne-a putea oferi informaţii, fără a exista riscul deconspirării agenţilor săi, privind numărul şi procentul de colaboratori care se trag din vechiul sistem, adică din KGB. Am vrea să ştim şi noi câţi dintre angajaţii SIS, plătiţi din banii publici ai cetăţenilor moldoveni, au fost kaghebişti, mai ales că aceştia pot fi suspectaţi că menţin vechile relaţii de prietenie, dar poate şi cele profesionale cu angajaţii de la FSB şi MGB care provin din acelaşi KGB. Întrebarea noastră este total nevinovată şi răspunsul pe care îl solicităm prezintă un real interes pentru opinia publică. Aşa că ne adresăm din nou conducerii SIS, care are pretenţia că este expresia unei guvernări democratice, cu aspiraţii europene, să ne spună care este numărul şi procentul de colaboratori SIS care se trag din vechiul sistem, adică din KGB.

Publicitate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: