Prima pagină > Uncategorized > Guvernanţii le-au permis ucigaşilor să-i voteze, iar Pasat vrea să-i elibereze

Guvernanţii le-au permis ucigaşilor să-i voteze, iar Pasat vrea să-i elibereze

Dacă, Doamne fereşte, fostul securist-şef al Republicii Moldova, Valeriu Pasat, ajunge în Parlament, avem toate şansele să ne pomenim cu toţi ucigaşii, violatorii şi hoţii peste noi, pentru că specialistul în ale teologiei şi proaspătul umanist are de gând să-i amnistieze pe toţi aceştia. Pasat a făcut declaraţii în acest sens, într-o conferinţă de presă, promiţând să propună în viitorul Legislativ adoptarea unei legi privind amnistierea totală, pentru că, în opinia lui, majoritatea deţinuţilor au fost condamnaţi ilegal în perioada guvernării comuniste.

Ar fi cazul să ne amintim în acest context că, anterior, şi Alianţa aflată deocamdată la guvernare le-a făcut puşcăriaşilor un cadou electoral, oferindu-le tuturor, de-a valma, dreptul de a vota, inclusiv celor care au comis crime grave şi au primit o condamnare definitivă. Coaliţia liberal-democrată a operat modificările respective la Codul Electoral în iunie 2010, în speranţa că votul deţinuţilor va salva referendumul. Nu s-a întâmplat acest lucru, dar iată că la alegerile din 28 noiembrie, concurenţa pentru voturile acestora pare să fie ceva mai mare.

Pasat îşi întemeiază intenţia extrem de umană şi umanistă pe faptul că şi el ar fi fost întemniţat, timp de doi ani şi jumătate, în baza unui dosar fabricat. Fostul şef al securităţii i-a compătimit pe deţinuţii din puşcării care au parte acolo de condiţii foarte proaste. Mai mult, Pasat ar fi vrut să-şi revadă foştii colegi întru nefericire, pentru a-i informa despre raiul care-i aşteptă dacă-i vor da voturile lor la alegerile parlamentare. Dar nici autorităţile nu vor să împartă cu Pasat cele câteva mii de voturi ale deţinuţilor, astfel că nu i-au permis acestuia organizarea unor întâlniri electorale în penitenciare, cică din considerente de securitate. Argumentul nu prea ţine, deoarece aceleaşi autorităţi care au avut grijă să le de tuturor deţinuţilor dreptul de a participa la sufragiu, aveau acum datoria să le asigure şi dreptul la informare asupra ofertelor electorale. Următorul pas firesc al guvernanţilor noştri cu viziuni proeuropene ar fi să le dea puşcăriaşilor şi dreptul de a candida. Pentru că cine ştie prin ce celulă se află viitorul preşedinte al ţării.

Dar Valeriu Pasat nu contează, probabil, doar pe votul puşcăriaşilor ci şi pe cel al victimelor acestora, al persoanelor care au fost schingiuite, jefuite, ai căror soţi, părinţi, copii sau prieteni au fost omorâţi de unii dintre cei pe care Pasat vrea să-i elibereze printr-o amnistiere generală.

Ioana FLOREA, FLUX

Publicitate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: