Prima pagină > Uncategorized > Ghimpu, deplasat, dar nu ştie unde

Ghimpu, deplasat, dar nu ştie unde

După ce a lipsit mai bine de o lună de pe firmamentul vieţii politice moldoveneşti gigantul gândirii politice liberale şi părintele democraţiei moldoveneşti, adică preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a reapărut subit lunea trecută, 7 februarie 2011, în actualitatea politică şi mondenă a capitalei. Moderatoarea talk show-ului „În Profunzime” de la Pro TV Chişinău, Lorena Bogza, preocupată, cum e şi firesc, de creşterea audienţei, l-a invitat pe nea Mihai în studio, la taclale. Şi, putem afirma cu certitudine, domnişoara Bogza nu a greşit: Ghimpu a făcut spectacol, mai ceva decât o făcea în perioada interimatului. Bâlciul devine tot mai animat, iar clovnul – tot mai excentric.

Ghimpu are mintea înceţoşată, nu mai ţine minte la care băi a fost de sărbători

Se pare că acest Mihai Ghimpu a cam luat-o razna rău de tot după ce, în alegerile din 28 noiembrie 2010, PL a înregistrat un scor mai mult decât modest şi care i-au spulberat toate planurile lui politice megalomane. Iar alegerea lui Lupu în funcţia de spicher, Ghimpu ajungând un simplu deputat, i-a tulburat sufletul şi mai tare. Nu-i aducem nici o ofensă înţeleptului lider PL atunci când afirmăm că acesta a luat-o razna rău de tot. Doar constatăm o realitate. Dacă nu ar fi aşa, adică dacă Ghimpu nu ar fi luat-o razna rău de tot, el ar fi găsit un alt răspuns decât cel pe care l-a dat la întrebarea moderatoarei unde a dispărut în perioada respectivă. Iată ce răspunde capul liberalilor: „Am fost la Băile Holercani”. Brrr!!! Care Băi Holercani, nene? Ori a fost la renumitele Băi Herculane din România, ori a fost la luxoasele vilele de protocol ale guvernanţilor moldoveni de la Holercani. „Băile Holercani” nu există. Dar dacă mai stai să asculţi şi explicaţia lui privind scopul deplasării la „Băile Holercani”, înţelegi cât de mult i-a tulburat facultăţile mintale înfrângerea din alegeri. El a răspuns că a făcut „ceva aproape de tratament, nişte băi, ca să te mai spele de păcate, să-ţi mai dea energie”. Totodată, a mai spus că acum se simte mai bine şi că le mulţumeşte „celor de acolo”, adică celor care i-au făcut baie. Judecând după comportamentul lui, n-ai spune că „se simte mai bine”. Ba dimpotrivă, se simte rău de tot şi mai bine făcea tratament pe bune, ci nu „ceva aproape de tratament”. Este incredibil să-l auzi spunând pe cel care a ocupat mai bine de un an cele mai importante funcţii în stat că s-a spălat de păcate făcând băi într-o staţiune balneară, indiferent că este vorba de Băile Herculane sau de Holercani. Probabil a făcut băi de nămol şi acum este curat şi inocent ca un îngeraş.

Comunismul n-a murit, doar un pic a aţipit şi nici Ghimpu nu s-a-nţelepţit, ci mai tare s-a prostit

Într-o altă erupţie de înţelepciune, Mihai Ghimpu s-a apucat să le dea jurnaliştilor lecţii de deontologie. Mihai Ghimpu s-a supărat pe unii gazetari care l-au criticat. Din câte am înţeles noi (căci, în general, este greu să urmăreşti profunzimea gândirii lui nea Mihai), este vorba de directorul de la „Timpul”, Constantin Tănase. Liderul PL s-a mai plâns încă o dată că „nu pentru o astfel de presă el a luptat”. Mai lipsea ca Ghimpu să pretindă că a vărsat şi sânge pe câmpul de luptă în războiul pentru apărarea libertăţii presei. Dar să-l cităm cu exactitate pe titanul gândirii democratice şi liberale:
„Noi criticăm, dar nu doar că criticăm, dar chiar dur batem câteodată în comunişti, pentru că ei practică politica veche comunistă, totalitaristă, de manipulare a oamenilor. Aşa e? Şi noi criticăm pe alţii, dar nu vedem câteodată ce facem noi, că ne asemănăm sau suntem chiar ei, aceeaşi comunişti. De aceea eu am spus într-o emisiune la Moldova 1 că Ghimpu nu pentru astfel de presă liberă a luptat. Presă – asta înseamnă când informezi cetăţeanul, dar nu manipulezi cu el. De exemplu, nu spui că Ghimpu iarăşi a dat medalii, dar spui că preşedintele a decorat cu medalii instituţia cutare, omul cutare pentru cutare şi cutare. Şi atât. Asta înseamnă presă liberă”. După care Ghimpu a tras o concluzie fără drept de apel, făcând şi o mină sentenţioasă: „Presa nu trebuie să depăşească (pauză kilomeeeeeeetrică, căci Ghimpu gândeşte profund!) Codul deontologic”.

„Suntem chiar ei, aceeaşi comunişti…”

Vedem că anume Ghimpu, cel mai mare luptător anticomunist din toate timpurile, este totuşi foarte comunist la cap. El nu are nici măcar o idee aproximativă despre libertatea presei. Pentru că situaţia este exact inversă. În condiţiile în care interimarul Ghimpu acorda câteva duzini (uneori sute!) de medalii pe săptămână, un jurnalist „liber” şi „deontologic” nu putea scrie că „preşedintele a decorat cu medalii instituţia cutare, omul cutare pentru cutare şi cutare”. Cei care au relatat în felul acesta, în care pretinde Ghimpu, au manipulat, de fapt, publicul, pentru că au denaturat realitatea. Adevărul e că interimarul acorda în permanenţă medalii şi formula indicată, în spiritul unei informări libere şi deontologice, este „Ghimpu iarăşi a dat medalii”. Ghimpu înţelege absolut greşit ce e aia libertatea presei, o vede cu susul în jos. Acest caz ne demonstrează încă o dată că, în pofida retoricilor lui anticomuniste, Ghimpu este în esenţă omul vechii mentalităţi. Da, comunismul trăieşte în Ghimpu, ba chiar în cea mai proastă şi mai rudimentară dintre formele sale.

Ghimpu ne spune cu cine se culcă

La un moment dat, nitam-nisam, Mihai Ghimpu a trecut într-o zonă a sincerităţilor nupţiale, vorbind despre cine şi cu cine se culcă, despre ce se întâmplă cu femeia pe care bărbatul n-o ţine aproape. „Eu mă culc cu principiile mele, şi el (se pare că iarăşi este vorba de Constantin Tănase) – cu ale lui şi au să treacă anii şi o să vedem care din noi o să doarmă mai liniştit”, a spus Mihai Ghimpu. Aici nu comentăm, nici nu vrem să ştim cu cine doarme Ghimpu mai liniştit, nu ne băgăm în viaţa lui personală şi de familie.

Pe cine a ţinut Ghimpu aproape sau Partidul Democrat, ca femeia-n pat

Moderatoarea emisiunii s-a referit şi la relaţiile PL-PD, întrebându-l pe Mihai Ghimpu de ce PD s-a întors cu spatele la PL, de ce cele două componente ale alianţei de guvernământ nu mai merg mână-n mănă? Aici Ghimpu a răspuns filosofic, ca un înţelept biblic ce vorbeşte în pilde: „Noi nu am mers niciodată mână în mână cu PD. Să facem o comparaţie, cunoscută foarte bine de toţi: femeia care n-o ţii aproape ce face? Plecă! Pleacă, dacă n-o îmbrăţişezi, n-o ţii aproape!”. La care moderatoarea Lorena Bogza n-a rezistat şi a întrebat: „PD e femeia?”.

Asta e chestiunea: PL a ţinut PD-ul aproape, mână-n mână, şold la şold, şi l-a îmbrăţişat pătimaş ca nu cumva să plece cu comuniştii, iar acum PD i-a întors spatele PL. Dar nici cu comuniştii nu s-a dus. Şi acum PL plânge gelos. Vai, ce dramă! În politica moldovenească e ca şi în dragoste, mai bine zis, ca într-o telenovelă mexicană.

Pe Ghimpu l-a luat gura pe dinainte

După aceste dezvăluiri din culisele vieţii politice cu iz de aşternut, Mihai Ghimpu, purtat de întrebările moderatoarei, a ajuns să afirme, fără ca să-şi dea seama, nişte lucruri extrem de grave. Prin declaraţiile făcute la Pro TV, Ghimpu a confirmat, de fapt, că actualul regim AIE este unul corupt, concrescut cu structurile mafiote şi criminale, iar omul simplu din Republica Moldova nu e decât o victimă sau potenţială victimă, pentru că în ţara asta nu există Justiţie, este doar injustiţie.

În primul rând, Mihai Ghimpu a lăsat să se înţeleagă că totuşi este adevărat că în fosta legislatură, AMN i-ar fi vândut PD-ului funcţia de procuror general, funcţie în care a fost instalat Valeriu Zubco. „Eu, care am prezentat procurorul general în Parlament, am prezentat procurorul general ca candidatul AIE. Ce au avut ei între ei (AMN şi PD – n.n.) – e treaba lor, dar i-a revenit AMN”, a declarat Mihai Ghimpu.

Ghimpu spune că trebuie să fie procuror general pentru că este născut să lupte cu răul

În continuare, din discuţia celor doi, înţelegem că Mihai Ghimpu nu s-a născut aşa pur şi simplu, ci având de împlinit un destin măreţ, aproape apocaliptic: să lupte cu răul. Fiind întrebat dacă ar fi vrut să fie procuror, Ghimpu a răspuns: „Am avut şi acest gând. Pentru că am văzut că lucrurile se mişcă greu la noi. Dacă (ne-n.n.) revenea Procuratura Generală nouă, atunci poate că şi se întâmpla acest lucru. Pentru mine nu contează funcţia. Nu funcţia m-a făcut pe mine. Pe mine m-a născut mama. Eu nu sunt născut pentru funcţie, dar pentru a trăi normal, în relaţii bune cu oamenii şi împotriva răului. Dar odată ce nu ne-a revenit, ce să mai discut?”, a spus gigantul Ghimpu, supărat.

Foarte frumos a vorbit Ghimpu, ca un veritabil războinic al luminii şi vrednic luptător împotriva răului. Doar un singur lucru nu e de înţeles: pe unde se plimba spiritul său războinic pentru dreptate şi împotriva răului atunci când el, dimpreună cu ceilalţi lideri ai AIE, a consimţit (prin vot, prin ridicare mandatului în Parlament) târgului dintre PD şi AMN la alegerea lui Zubco în funcţia de procuror general? Sau poate Ghimpu crede că PD a cumpărat de la AMN funcţia de procuror general (lumea spune că Vladimir Plahotniuc i-ar fi plătit lui Serafim Urechean vreo 2 milioane de euro) tot ca să lupte împotriva răului?

Se vede că Mihai Ghimpu şi-a pierdut cu totul simţul orientării dacă, pe de o parte, ne spune că maică-sa la născut pentru ca el să lupte cu răul, iar pe de alte parte, când e vorba despre târgul cu funcţia de procuror general, spune că asta e „treaba lor”, a celor care au vândut şi cumpărat respectiva demnitate în stat, iar pe războinicul luminii asta nu-l priveşte. Şi culmea, tot în acea emisiune, Ghimpu ne demonstrează cu spune la gură cât de rea este procuratura. Păi, domnule Ghimpu, cum să fie bună, dacă funcţia de procuror general a fost scoasă de vânzare şi prin complicitatea dumneavoastră?

„La noi Justiţia este la pământ. Ce să mai vorbim!”

Dar să revenim la discuţiile din studio. Iată ce declară Mihai Ghimpu fiind întrebat dacă este nemulţumit de activitatea Procuraturii: „Nu numai de activitatea Procuraturii. În general, la noi Justiţia este la pământ. Ce să mai vorbim! Iată mă sună astăzi de dimineaţă, de la Ungheni, un domn. Îmi spune că a împrumutat bani la nişte poliţişti şi aceia nu vor să îi întoarcă. Şi încă i-au spus că dacă insistă, au să trimită pe cineva la el să-l asasineze. O domnişoară mă sună că are un magazin de bijuterii, are toate licenţele, toate actele dar o terorizează poliţia din sectorul Centru al capitalei. Pot să vă aduc mobilul să citiţi mesajele ei. La noi omul este neapărat”. Vai ce descoperire a făcut nea Mihai! Dar să vezi vrăjeală, deşi Ghimpu guvernează de aproape de 2 ani împreună cu tovarăşii lui din AIE, iar în această perioadă el a deţinut cele mai importante funcţii în stat, totuşi nenişorul nu-şi asumă nici o responsabilitate. Tot Voronin e de vină: „Doi ani, care doi ani? Noi am avut un an foarte greu. Am avut un an electoral, un an şi ceva. Să fim serioşi, cu structuri, cu oameni încă din guvernarea lui Voronin. Noi avem nevoie de stabilitate politică. Nu poţi să ai o economie liberă, să distrugi monopolul pe care l-a instalat Voronin, nu poţi să ai o justiţie independentă dacă permanent eşti în alegeri şi eşti în instabilitate. Fiecare se gândeşti, ia pe dânşii îi interesează alegerile. Sau aşteaptă să vadă cine o să fie la putere. Iată dacă alegem preşedintele şi avem patru ani de stabilitate, atunci peste patru ani putem vorbi”, declară cu nonşalanţă gigantul gândirii liberale cu cap de comunist.

Deci, vrăbioiul, aşa cum este el, bătrân, ramolit şi care mai acuză simptome grave de schizofrenie (vorba unui şugubăţ lider politic, comunist cu acte în regulă, dar pe cale de a se pensiona) visează nu mălai, cum i-ar fi propriu unui vrăbioi senil, ci la un mandat de 4 ani. Nu îi e de ajuns că în doi ani nu a făcut nimic, cu excepţia acordării câtorva mii de medalii şi ordine şi a emiterii unui şir lung-lung de inepţii. Nenica vrea să mai guverneze încă tocmai 4 ani. Să transforme toată ţară într-un bâlci care se va numi Băile Holercani. Şi nu doar că vrea să mai guverneze 4 ani, ci chiar e supărat pe electorat că nu l-a votat masiv la 28 noiembrie 2010. „PL a venit cu lozinca „Schimbarea până la capăt”. Şi ce schimbare au făcut cetăţenii noştri până la urmă la vot? Mă scuzaţi.”, ne reproşează cu dojană-n voce căpetenia liberală.

Şirul inepţiilor emise de Mihai Ghimpu în emisiunea Lorenei Bogza este mult mai mare decât ceea ce am reprodus noi aici. Dar şi aşa e prea mult pentru o pagină de ziar. Punem punct aici, fără a trage linia, cu promisiunea că în ediţia viitoare vom reveni la subiect. Şi vă asigurăm că nu va fi mai puţin interesant. Veţi afla ce crede Ghimpu despre supermarket-urile din secolul 19 şi despre strămoşii noştri daci. Nu uitaţi că Ghimpu este cel care, coborât din cabina unui avion de vânătoare rusesc „MIG-29”, susţinea că dacii cultivau porumb. Fiţi cu ochii pe noi ca să-l redescoperiţi pe gigantul gândirii politice liberale şi părintele democraţiei moldoveneşti – nea Mihai Ghimpu.

Sergiu PRAPORŞCIC, FLUX

Publicitate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: