Prima pagină > Părerea mea > Lupu, marele perdant

Lupu, marele perdant

lupu lucinschi (1)Deputaţii Alianţei pentru Integrare Europeană au schimbat din mers în interes personal şi de partid regulile privind alegerea şefului statului. Modificările operate de deputaţii majoritari le vor permite liberal-democraţilor să guverneze practic până în septembrie 2010, când se va desfăşura un nou scrutin parlamentar, în cazul în care, bineînţeles, între timp nu va fi ales un preşedinte al Republicii Moldova. Deputaţii AIE au schimbat din mers regulile jocului privind alegerea şefului statului, ceea ce bineînţeles constituie o practică eminamente antidemocratică. Cu toate acestea, adoptarea acestei legi (nu avem nici o îndoială că va fi votată şi în lectura a doua) va institui o nouă situaţie care ar putea să-i convină atât puterii, cât şi opoziţiei comuniste. Guvernanţii speră că timp de un an vor reuşi să redreseze situaţia din Republica Moldova, astfel ca să câştige detaşat viitoarele alegeri anticipate. Comuniştii, care acum nu sunt gata de noi alegeri, dimpotrivă, speră că lucrurile în ţara noastră vor merge din prost în tot mai prost şi că AIE va călca pe urmele ADR, adică va aduce ţara la sapă de lemn. Mai ales că la capitolul „abuzuri şi practici antidemocratice” coaliţia de guvernământ PDLM, PL, PD şi AMN (Filat-Ghimpu-Lupu-Urechean) deja a reuşit să bifeze câteva reuşite remarcabile: deţinerea concomitentă a calităţii de deputat cu cea de ministru sau de primar general al municipiului Chişinău, subordonarea audiovizualului în interesul politic al puterii.

Deşi îndepărtează data unor eventuale alegeri parlamentare anticipate, această iniţiativă legislativă nu este de natură să le evite în general şi, din păcate, nici să asigure stabilitatea politică din Republica Moldova. De fapt, prin adoptarea acestei legi, vom intra într-o campanie electorală care va dura aproape un an.

În concluzie: Mihai Ghimpu va deţine două funcţii concomitent: pe cea de preşedinte al Parlamentului şi pe cea de şef al statului. Nu ştim cât va avea de câştigat PL din această dublă calitate de demnitar al unchiului Mihai. În mod sigur însă, marele perdant este Marian Lupu. Acesta nu s-a ales cu nimic şi s-ar putea nici să nu să se aleagă cu ceva important, chiar şi după alegerile anticipate din 2010.

Publicitate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: