Prima pagină > Ştire > Guvernarea AIE a scos de la naftalină încă un dosar iniţiat de comunişti în 2002 împotriva lui Iurie Roşca

Guvernarea AIE a scos de la naftalină încă un dosar iniţiat de comunişti în 2002 împotriva lui Iurie Roşca

Liderul creştin-democrat Iurie Roşca s-a prezentat vineri dimineaţa la Procuratura municipiului Chişinău, după ce a fost citat de procurorul Daniel Baraliuc. După ce a fost anchetat de procuror, preşedintele PPCD a susţinut o conferinţă presă în care a declarat că Procuratura a reluat urmărirea penală în cazul lui pe baza unui dosar mai vechi, iniţiat de autorităţile comuniste care reacţie la protestele anticomuniste organizate de creştin-democraţi în anul 2002. Acesta este deja al doilea dosar penal repus pe rol de către actualele autorităţi, dar iniţiat de guvernarea comunistă, ce vizează implicarea lui Iurie Roşca în organizarea protestelor din 2002.Iată ce a declarat liderul creştin-democrat în faţa jurnaliştilor:

Procurorul general a fost şi rămâne un personaj subordonat politic guvernanţilor

„Astăzi (vineri, 26 februarie 2010) la ora 10.00, am fost la Procuratura municipală, în urma unei citaţii primite acum câteva zile. M-am prezentat în faţa procurorului Daniel Baraliuc, care mi-a adus la cunoştinţă că el gestionează un alt dosar penal împotriva mea, care a fost deschis pe data de 6 aprilie 2002, prin semnătura domnului procuror general de la acea oră, Vasile Rusu, care a semnat ordonanţa de pornire a acestei urmăriri penale, ca urmare a conflictului care exista la acea oră între opoziţia creştin-democrată şi puterea comunistă şi a binecunoscutelor proteste stradale la care participam. Mi s-a imputat atunci, în 2002, că aş fi avut un conflict cu doi lucrători de poliţie, care s-ar fi soldat cu molestarea celor doi poliţişti de către cel care vă vorbeşte.

Este interesant că şi acest caz a fost redeschis, la 22 octombrie 2009, prin semnătura domnului Sergiu Croitoru, procurorul municipiului Chişinău, care a dispus reluarea urmării penale pe acest dosar, ca şi pe cazul pe care vi l-am adus la cunoştinţă cu 10 zile în urmă, pe 16 februarie 2010, dosar în care mi s-a adus o învinuire similară, sub semnătura altui procuror, Veaceslav Balan. Şi de această dată sunt recunoscut drept bănuit, legislaţia prevăzând privaţiune de libertate până la 5 ani.

În 2002, au fost adoptate două rezoluţii speciale ale Adunării Parlamentare a Consiliului Europei cu privire la funcţionarea instituţiilor democratice în ţara noastră, care au avut drept urmare suspendarea tuturor urmăririlor penale împotriva demonstranţilor paşnici din acea perioadă, guvernarea comunistă fiind nevoită să se conformeze fie şi parţial recomandărilor APCE.

Suntem exact în momentul în care se împlinesc 10 zile din momentul în care v-am adus la cunoştinţă iniţierea de către actuala guvernare a primei cauze penale, redeschisă împotriva mea în calitate de cetăţean şi de preşedinte al unui partid politic. Am atras atenţia opiniei publice şi a guvernanţilor asupra câtorva elemente fundamentale care vizează aceste două situaţii.

Prima. Ambele dosare sunt lovite de nulitate procedurală (există mai multe încălcări ale prevederilor Codului de procedură penală dar, întâi de toate, expirarea termenului de subscripţie).

Doi. Se ştie că actuala guvernare îşi proclamă obiective de integrare europeană şi se pretinde a fi una euroconformă.

Trei. În dezbaterea mai puţin transparentă asupra modului în care ar urma să fie modificată Constituţia Republicii Moldova, nu am auzit de la nimeni dintre cei care intenţionează să opereze modificări la Legea fundamentală a ţării şi o cât de mică aluzie asupra articolului care vizează Procuratura Generală. În 1995, când Republica Moldova a fost admisă, condiţionat, în Consiliul Europei, printre cele patru amendamente figura şi acesta de schimbare a statutului Procuraturii. Din păcate, Procurorul General a fost şi rămâne un personaj subordonat politic guvernanţilor, iar verticala puterii funcţionează perfect în interiorul sistemului Procuraturii Republicii Moldova.

Această situaţie se va păstra atât timp cât, atât Constituţia, cât şi legea care vizează Procuratura Generală, nu vor fi modificate în sensul adaptării instituţionale la cadrul european.

Consider că motivul real pentru persecutarea mea de către unii exponenţi ai actualei guvernări este unul singur: multiplele conflicte pe care le-am acumulat de-a lungul a foarte multor ani, care se explică prin insistenţa mea, ca deputat, dar şi ca ziarist, de a se investiga cazuri de corupţie. Ştiţi foarte bine că există o listă lungă de persoane care astăzi ocupă funcţii cheie în ierarhia statală a Republicii Moldova sau care se află în relaţii amicale cu aceştia şi sunt clientela actualei guvernări. Prin urmare, intenţia este una de răzbunare, de reducere la tăcere, de distrugere politică a lui Iurie Roşca în calitate de preşedinte de partid şi în calitate de persoană incomodă, care nu are de gând să renunţe la ceea ce a spus şi ceea ce a investigat de foarte multe ori prin intervenţiile sale parlamentare şi prin articolele de presă. Cred că, în timpul apropiat, veţi avea prilejul să vă convingeţi că există şi alte elemente care întăresc opinia mea privind cauzele reale ale acestor persecuţii”.

FLUX

Publicitate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: