urie Roşca: Marian Lupu nu există. El este masca pudrată a domnului Plahotniuc

„Vladimir Plahotniuc este unul dintre cei mai bogaţi oameni din Republica Moldova. Vreau să remarc pudoarea şi politeţea cu care îl tratează politicienii, comentatorii politici şi jurnaliştii. Nimeni nu vrea să-şi formuleze un semn de întrebare sau un gest critic. De ce? Este prea puternic. Acest lucru deja mă îngrijorează. Vreau să spun că îmi menţin părerea pe care am expus-o în cadrul unui talk show televizat, în perioada referendumului, când am fost întrebat: dacă Marian Lupu va deveni preşedinte, ce se va întâmpla în Republica Moldova? Eu am răspuns că Marian Lupu este un băiat destul de instruit, dar are un mic neajuns: totală lipsă de caracter şi voinţă. Prin urmare, Republica Moldova va fi guvernată de domnul Vladimir Plahotniuc.
Nu am nimic personal cu acest om. Nu vreau să imit retorica incendiară a domnului Sergiu Mocanu. Dar, totuşi, daţi-mi voie să-mi exprim public îndoiala că un cetăţean al Republicii Moldova a făcut câteva miliarde de dolari în condiţii legale, de liberă concurenţă în cel mai sărac stat din Europa. Să nu uităm că Vladimir Plahotniuc a fost cel mai apropiat om de afaceri, alături Oleg Voronin, de preşedintele Vladimir Voronin. Prin urmare, astăzi când văd retorica anticomunistă a domnului Marian Lupu, susţinut de Vladimir Plahotniuc, deja numărul doi pe lista PD, mie îmi vine să întreb: „Domnilor, dar Marian Lupu ce a făcut 8 ani de zile? A făcut retorici anticomuniste? A fost alături de mine în demonstraţii stradale sau a fost bine-mersi viceministru al Economiei, ministru al Economiei, preşedinte al Parlamentului? Cineva a auzit vreun dezacord din partea lui Marian Lupu în raport cu Vladimir Voronin? După ce Voronin a declinat candidatura sa la funcţia de preşedinte, a decis să procure un partid, al domnului Diacov, care era considerat sucombat definitiv. Acum trebuie să explic eu, la fiecare întâlnire, în fiecare sat: „Stimaţi prieteni, nu-i căutaţi pe listă nici pe băieţii de la Zdob şi Zdub, nici pe Ion Suruceanu, nici pe Geta Burlacu, nici pe Olia Tira. Ei nu candidează. Ei sunt masca care drapează esenţa acestui partid”.
Republica Moldova se află în faţa unei răspântii foarte interesante. La această răspântie sunt trei cărăruşe. La fiecare cărăruşă stă câte un acar care ne îndreaptă spre trei vladimiri: Vladimir Voronin, Vladimir Filat şi Vladimir Plahotniuc (pentru că Marian Lupu nu există, este masca pudrată a domnului Plahotniuc). Şi fiecare dintre ei ne invită să votăm pentru aceste megaproiecte politice. Care este problema acestor partide? Sunt legate prea strâns cu marii oameni de afaceri. Cred că fiecare dintre noi a însuşit că Republica Moldova poate să devină o ţară prosperă, în măsura în care guvernările nu vor sprijini dezvoltarea businessului mic şi mijlociu. Adică formarea clasei de mijloc, care trebuie să constituie cel puţin 50 la sută dintre oamenii activi ai acestei societăţi. Partidele pe care le-am enumerat sunt exponentele politice ale bancherilor, ale marilor importatori, ale deţinătorilor de mari capitaluri şi ale instrumentelor politice care nu permit libera concurenţă economică în Republica Moldova. Deosebirile dintre ele sunt de nuanţă, nu de esenţă. Nu există divergenţe de ordin ideologic. Vreau să vă spun, cu tot regretul şi cu toate deosebirile de simpatii sau antipatii personale, că orice combinaţie dintre aceşti trei este fatală pentru Republica Moldova. Vom rata încă patru ani, dacă vom considera că Vladimir Plahotniuc plus Vladimir Filat înseamnă bine, dar Vladimir Voronin plus unul dintre ei este rău, doar din cauza aversiunilor ideologice faţă de comunişti. Unde sunt comuniştii în Republica Moldova? A rămas doar unul – Petru Lucinschi. Ceilalţi sunt cu doctrină neoliberală, în frunte cu echipa domnului Voronin.
Cred că datoria morală a PPCD este să spună răspicat şi clar că noi nu avem nevoie de partide oligarhice. Şi regret foarte mult că o serie întreagă de analişti politici s-au pomenit în ipostaza unui iepure aflat în faţa unui şarpe Boa. Cochetează cu marile capitaluri, linguşesc, flatează şi s-au transformat într-un fel de yesmeni ai celor care îi întreţin. Dacă se va întâmpla ca grupurile oligarhice să menţină puterea sau să revină într-o combinaţie sau alta la guvernare, acest lucru va produce efecte sociale foarte grave”.
FLUX
Comentarii recente