Prima pagină > Părerea mea > Păcală şi Sondală îi fac imagine lui Lupu

Păcală şi Sondală îi fac imagine lui Lupu

Fundaţia „Priznanie” din Federaţia Rusă a făcut publice pe 4 noiembrie 2009 rezultatele unui „sondaj sociologic” pe care l-ar fi efectuat în Republica Moldova. Potrivit acestui sondaj rusesc, Partidul Democrat din Moldova devine tot mai influent în interiorul Alianţei pentru Integrare Europeană, iar atitudinea populaţiei faţă de AIE, în special faţă de premierul Vladimir Filat, devine tot mai negativă. În acelaşi timp, moldovenii îşi pierd încrederea în alianţa de guvernare, însă nu şi în liderul PD, Marian Lupu, care se situează pe locul doi la capitolul încrederii din partea cetăţenilor moldoveni, după Vladimir Voronin.Potrivit celor de la „Priznanie”, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri anticipate, Partidul Comuniştilor s-ar situa pe primul loc, cu 40 la sută din voturi, urmat de Partidul Democrat, pentru care ar vota 15 la sută dintre alegători. PLDM ar obţine în jur de 9 la sută, iar Partidul Liberal s-ar situa pe locul patru, cu 6-7 la sută din sufragii.

La două zile după anunţarea rezultatelor sondajului prezentat de „Priznanie”, şi IMAS-ul lansează un sondaj sociologic, care vine să confirme, cel puţin parţial, rezultatele prezentat de ruşi. Astfel, potrivit sondajului IMAS, în cazul unor alegeri parlamentare anticipate, PCRM ar putea acumula 29,3% din voturi, PD ar obţine 12,7% din sufragii, PLDM – 10,2%, PL – 9,8%, iar AMN – 2,3%.

Nici un om serios nu are încredere în sondajele de opinie realizate în Republica Moldova, pentru că acestea, de cele mai multe ori, sunt folosite ca instrument de manipulare a opiniei publice şi nu de sondare a ei. Sondajele mincinoase sunt o realitate atât de frecventă la noi încât nimeni nici măcar nu se mai revoltă atunci când cineva încearcă să-şi dreagă imaginea publică comandând un sondaj măsluit. Se zice Păcală, pe lângă vestitul Tândală, şi-a mai găsit un frate în Republica Moldova – Sondală, care este la fel de „talentat” în a păcăli şi a prosti lumea ca şi ceilalţi doi fraţi ai săi, dar care îşi foloseşte talentele doar în domeniul sociologic.

Se pare că cele două sondaje lansate de „Priznanie” şi IMAS nu constituie o abatere de la regulă, în ambele şi-a băgat coada Sondală. Lansarea lor, aproape concomitentă, nu este de loc întâmplătoare, ele urmăresc acelaşi scop: să-i determine pe comunişti să-l voteze pe Marian Lupu la funcţia de preşedinte al ţării, să facă astfel încât electoratul comuniştilor să accepte cu bunăvoinţă „votul lui Voronin pentru Lupu” şi să nu-l perceapă ca pe un act de slăbiciune, de neputinţă a celui care timp de 8 ani s-a aflat în fruntea statului.

Cei care au realizat cele două sondaje au mers pe o logică simplă: să-l prezinte pe Lupu şi PD într-o creştere accentuată a popularităţii, ca, în cazul în care se va ajunge, totuşi, la alegeri parlamentare anticipate, acesta să devină atractiv şi pentru comunişti nu doar pentru filistinul de rând. Cele două sondaje au fost făcute publice după plecarea lui Lupu la Moscova şi întrevederea lui cu şeful administraţiei prezidenţiale de Kremlin Serghei Narâşkin. Nu a reuşit să se întoarcă bine Lupu de la Moscova că „Priznanie”, care a finanţat ultimul summit CSI, desfăşurat la Chişinău, l-a şi declarat cel mai influent lider politic din cadrul AIE.

Din păcate, în acest moment nu avem un studiu sociologic realizat onest care ne-ar permite să estimăm cota de popularitate a fiecărui partid politic. Dar est greu de crezut că Marian Lupu şi PD-ul ar înregistra o cotă a popularităţii lor. Dimpotrivă, democraţii au fluturat în alegeri lozinca „Opriţi războiul politic”, ca imediat după terminarea acestora ei înşişi să devină parte a acestui război. Faptul că Marian Lupu insistă să devină cu orice preţ preşedinte, chiar dacă nu are cine să-l voteze, compromite imaginea de formaţiune politică echilibrată, moderată, aşa cum a pretins că este PD în alegeri. Nu s-a întâmplat nimic deosebit ca electoratul comunist să migreze spre Lupu, aşa cum nici electoratul liberal nu are nici un motiv să-l voteze pe acesta. Aşa că anunţata creştere a popularităţii a lui Lupu, anunţată cu surle şi trâmbiţe de două sondaje sociologice, pare a fi mai curând un fals.

Lupte intestine în sânul PD

Este exagerată şi constatarea că atitudinea populaţiei faţă de AIE, în special faţă de premierul Vladimir Filat, devine tot mai negativă. Fără îndoială, noua guvernare a întreprins un şir de acţiuni antidemocratice, care vin să satisfacă interesele personale şi de partid ale guvernanţilor şi care nu poate să nu trezească dezaprobarea din partea electoratului, cum ar fi: subordonarea audiovizualului public faţă de puterea politică, schimbarea din mers în interesul guvernanţilor a regulilor de joc privind alegerea şefului statului, deţinerea de către 14 membrii ai Guvernului şi a calităţii de deputat ş. a. Dar AIE s-a aflat mult prea puţin timp la guvernare ca „atitudinea populaţiei să devină tot mai negativă faţă de AIE şi premierul Filat”. Şi mai ales, ca atitudinea populaţiei să devină tot mai pozitivă faţă de Marian Lupu şi Partidul Democrat. Şi în general este o aberaţie să afirmi că imaginea AIE devine tot mai proastă, iar cea a PD tot mai bună, de parcă Partidul democrat al lui Lupu şi Diacov nu este parte componentă constituantă a AIE. Ba dimpotrivă, dacă e să deschidem puţin o paranteză, gurile rele spun că în prezent PD este răvăşit de conflicte şi intrigi intestine, oamenii lui Marian Lupu încearcă să prea conducerea filialelor democraţilor, iar garda veche a lui Dumitru Diacov se opune, încercând să-şi menţină controlul. Această rivalitate şi chiar luptă fratricidă din interiorul partidului face ca unii dintre membrii marcanţi ai filialelor PD să se depărteze de formaţiunea politică condusă de Lupu. Mai ales că unii democraţi au convingerea că PD este cel mai mare perdant după alegerile din 29 iulie: el şi-a sumat riscurile aflării la guvernare şi înregistrează o erodare a imaginii, fără ca să fie recompensat cu funcţia de preşedinte al ţării, aşa cum i s-a promis. Dacă la PD lucrurile vor merge pe aceeaşi traiectorie, atunci s-ar putea ca nici măcar membrii Partidului Democrat să nu aibă o atitudine prea pozitivă faţă de cei doi lideri ai lor: Lupu şi Diacov, nemaivorbind de populaţie.

Miercuri Parlamentul se va pronunţa prin vot asupra candidaturii şefului statului. Este foarte probabil că singura persoană înaintată pentru acest post, candidatul AIE Marian Lupu, nu va acumula cele 61 de voturi necesare pentru a fi ales. Dar să nu ne grăbim, să vedem mai întâi cine şi cum votează. După care vom deschide şi alte paranteze.

  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un comentariu