Prima pagină > Uncategorized > Iurie Roşca: Votând AIE, votaţi Petru Lucinschi

Iurie Roşca: Votând AIE, votaţi Petru Lucinschi

Pentru a înţelege mai clar ieşirea la rampă a bătrânului nomenclaturist învechit în rele, Petru Lucinschi, prin organizarea conferinţei de presă în susţinerea AIE şi, în special, a PLDM, este bine să facem un scurt recurs la istoria recentă a Republicii Moldova.

Petru Lucinschi a fost cel care, fiind preşedinte al Republicii Moldova, a provocat un dezastru economic şi social cumplit, a proliferat crima organizată, corupţia, privatizările ilegale, contrabanda şi a determinat sărăcirea majorităţii absolute a cetăţenilor şi emigrarea masivă a acestora. În perioada mandatului lui Lucinschi am condus o comisie parlamentară de anchetă care a demonstrat multiple cazuri de implicare în scandaluri de corupţie a apropiaţilor lui Lucinschi. Printre aceştia se numără Valeriu Pasat, Vladimir Filat şi alţii. A nu se uita că un personaj absolut necunoscut pe nume Vladimir Filat, a ajuns, în mod enigmatic, în 1998, în fruntea Departamentului Privatizării şi Administrării Proprietăţii de Stat. Cel care l-a instalat în această funcţie a fost anume Petru Lucinschi. În următorul guvern, format în 1999 şi condus de Sturza, Vladimir Filat apucă deja funcţia de ministru de stat. Şi această combinaţie a fost aranjată cu binecuvântarea preşedintelui de atunci. În anul 1999, Petru Lucinschi iniţiază, cu întreaga sa camarilă, organizarea unui referendum naţional pentru a spori competenţele preşedintelui în defavoarea Parlamentului şi a Guvernului şi pentru a consolida „verticala puterii”. Drept reacţie a Legislativului de atunci, Constituţia a fost modificată, şeful statului urmând, din acel moment, să fie ales de către Parlament. În felul acesta s-a creat impresia că Legislativul de atunci, printr-o solidarizare a majorităţii absolute a deputaţilor, a reuşit să elimine din viaţa publică acest personaj periculos, iar după expirarea mandatului acestuia s-a crezut că Lucinschi s-a pensionat definitiv.

A nu se uita că anume el a fost cel care a purtat negocieri şi a avut înţelegeri dubioase cu conducerea de atunci a Ucrainei, care a dezavantajat interesul naţional al Republicii Moldova, inclusiv în ceea ce priveşte „cazul Palanca”. Tot Lucinschi este autorului aşa-numitului plan de reglementare transnistreană care avea la bază aşa-zisul concept de „stat comun”. În anul 2005, în preajma alegerilor parlamentare, atunci când Blocul „Moldova Democrată”, condus de Serafim Urechean, pregătea acţiuni stradale pentru a contesta rezultatele alegerilor pe motiv că acesta ar fi fost falsificate. Vizitele pe care mi le-a făcut Valeriu Pasat şi insistenţele acestuia de a organiza demonstraţii antiguvernamentale, pe motiv că alegerile ar fi fost falsificate, au fost inspirate de acelaşi Petru Lucinschi, care râvnea să debarce puterea legală şi să-şi ia revanşa printr-o revenire în forţă în fruntea Republicii Moldova. Din fericire, în primăvara anului 2005, prin conferinţa de presă pe care am organizată la 7 martie, unde am anunţat despre tentativa de lovitură de stat şi demonstraţiile violente care se pregătesc, acest scenariu a putut fi zădărnicit.

La patru ani distanţă, către anul 2009, Petru Lucinschi şi acoliţii săi au reuşit să pregătească alte grupuri care au fost capabile să scoată în stradă o mulţime de tineri, care au fost manipulaţi şi au provocat dezastrul din 7 aprilie. Să nu uităm că la 7 aprilie 2009, exact ca şi în martie 2005, pretextele care au servit pentru demonstraţiile respective au fost pretinsele falsificări ale rezultatelor alegerilor de către autorităţi. Nici în 2005 şi, cu atât mai puţin, nici după guvernarea de peste un an de zile a componentelor AIE nu a fost demonstrat faptul că alegerile ar fi fost fraudate. Mai mult decât atât, faptul că ancheta este blocată şi nimeni nu poate afla până astăzi cine a organizat acele acţiuni violente şi vandalizarea clădirilor Parlamentului şi a Preşedinţiei arată, în mod cert, că în spatele acestei stări de paralizie a organelor de anchetă stă acelaşi Petru Lucinschi şi exponenţii săi din actualul arc guvernamental.

Vreau să mai amintesc şi faptul că în ziua de 7 aprilie Petru Lucinschi şi-a expediat fiul, Chiril Lucinschi, în mijlocul protestatarilor. Toate lumea l-a văyut pe Chiril şuşotindu-se de zor cu Vladimir Filat în momentul în care clădirea Parlamentului şi Preşedinţiei erau luate cu asalt. Nu întâmplător acelaşi Chiril Lucinschi apare acum pe lista electorală a PLDM, pe poziţia cu numărul 19, iar în alegerile din 5 aprilie acelaşi personaj a figurat pe lista PD, condus la acea oră de Dumitru Diacov, iar actualmente de Marian Lupu.

Aşa cum a relatat şi ziarul FLUX, acum aproximativ 2 ani, anume Petru Lucinschi a fost cel care a iniţiat negocieri secrete cu Marian Lupu care era preşedinte al Parlamentului. Se zice că cel care a purtat negocieri a fost avocatul Gheorghe Amihalachioaie, cunoscut apropiat al lui Luchinschi. Atunci lui Marian Lupu i-a fost propusă funcţia de preşedinte al Uniunii Centriste din Moldova, însă Voronin a aflat despre combinaţia ce i se pregătea şi l-a reţinut pe Lupu pentru moment lângă el.

Trebuie să înţelegem că apariţia lui Petru Lucinschi în mijlocul liderilor AIE, în zilele de 27 şi 31 august 2009, la depunerea de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare, a fost încă o dovadă publică a faptului că liderii AIE sunt produsul direct al bătrânului conspirator Petru Lucinschi.

Să nu uităm că, în preajma alegerilor parlamentare din 2005, tot Petru Lucinschi a organizat o conferinţă de presă, în cadrul căreia îndemna alegătorii să voteze pentru „candidaţii tineri”, în timp ce în spatele său atârna portretul lui Dorin Chirtoacă. A fost o încercare de a influenţa indirect alegătorii să sprijine Partidul Liberal, Chirtoacă fiind primul pe lista electorală a acestui partid.

În mod evident, tot Petru Lucinschi este inspiratorul referendumului din 5 septembrie 2010, pe care l-a văzut ca pe tentativă de a-şi lua revanşa la o distanţă de 10 ani, din momentul în care a fost schimbată Constituţia în favoarea unui model de republică parlamentară. Şi dacă atunci s-a creat impresia că cei care aspiră la funcţia de preşedinte ar fi Marian Lupu şi Vladimir Filat, acum a devenit absolut clar că cel care manipulează întreaga Alianţă este nimeni altul decât Petru Lucinschi, care râvneşte pentru el însuşi funcţia de şef al statului, în perspectiva obţinerii unei majorităţi parlamentare de 61 de voturi a celor patru partide afiliate fostului prim-secretar al Partidului Comunist al RSSM, Petru Lucinschi. În aceeaşi ordine de idei, trebuie amintită şi iniţiativa partidului lui Filat de a colecta semnături pentru modificarea Constituţiei, în sensul revenirii la alegerea preşedintelui prin vot direct.

O eventuală revenire a lui Lucinschi în fruntea statului şi menţinerea întregii camarile politice a acestuia, PL, PLDM, AMN şi PD, ar însemna o revenire la perioada când Republica Moldova era într-un dezastru economic şi social extrem de grav, când pensiile se plăteau cu întârzieri de 5-6 luni, când în loc de bani oamenii primeau şoşoni, haine etc., iar corupţia a copleşit definitiv societatea. Să nu uităm că anume în perioada lui Lucinschi crima organizată a fost în floare, iar „hoţii în lege” erau cei care controlau jocurile politice şi economice din ţară. Însă chiar dacă Luchinschi nu ar râvni funcţia de şef al statului, rîmânerea la putere a pionilor lui, pe care acesta îi poartă de căpăstru, nu e mai puţin periculoasă pentru ţară.

În concluzie vreau să subliniez şi cu această ocazie că prăbuşirea catastrofală a partidelor componente ale Alianţei pentru Integrare Europeană în cadrul referendumului din 5 septembrie a fost doar un preludiu al eşecului zdrobitor pe care îl va înregistra în mod categoric la 28 noiembrie fiecare partid în parte din cele aflate astăzi la guvernare. Iar Petru Lucinschi, care a fost artizanul AIE, din acest moment, se constituie într-un gropar al propriilor creaturi politice.

FLUX

Publicitate
  1. alaandrei
    noiembrie 26, 2010 la 2:11 pm

    Votind PPCD,pe cine votam?

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: